1 miljoen voor Museum Het Valkhof?


Vrede van Nijmegen
 
Nijmegen, 10 februari 2009

 
Gistermiddag is bekend geworden dat Museum Het Valkhof in Nijmegen vaste begunstigde is geworden van de BankGiro Loterij. De komende vijf jaar ontvangt het museum maar liefst € 200.000,- per jaar om zijn ambities te verwezenlijken. Directeur Marijke Brouwer woonde de bekendmaking bij tijdens het ‘Goed Geld Gala’ in Utrecht.
 
Het museum is zeer verheugd en buitengewoon trots op deze erkenning. De ambitie om uit te groeien van collectiemuseum naar verhalenmuseum kan hiermee verwezenlijkt worden. Het geld wordt besteed aan de nieuwe inrichting van de vaste presentatie. Het eerste project wordt de realisatie van de nieuwe ‘Vrede van Nijmegen-zaal’, die in september 2009 ter gelegenheid van het 10-jarig jubilieum van Museum Het Valkhof gereed zal zijn.

Met de toekenning is Museum Het Valkhof één van de acht nieuwe begunstigden en één van de in totaal 45 culturele organisaties die de BankGiro Loterij structureel ondersteunt. De BankGiro Loterij karakteriseert hen als “unieke culturele instellingen met veel bezoekers, een landelijk bereik, maar veelal met een regionaal karakter. Wat ze verder delen is passie, ondernemerschap en visie, zowel inhoudelijk als ten aanzien van marketing en fondsenwerving.”
Het geld zal worden besteed aan verhaalontwikkeling en restauratie, aan aankopen, het ontwikkelen van audio- en videoguides en multimediale presentaties. De BankGiro Loterij draagt hier graag aan bij, omdat “dit museum heeft aangetoond enthousiast, dynamisch en vernieuwend te werken”..In totaal overhandigde de BankGiro Loterij ruim 58 miljoen euro aan meer dan vijftig culturele instellingen uit het hele land. Dit geld (de helft van de totale inleg van 116 miljoen euro) is bijeengebracht door de bijna 900.000 deelnemers van de BankGiro Loterij.
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij kan jaarlijks, dankzij haar deelnemers (bijna 900.000 mensen in 2008 met in totaal 1,25 miljoen loten), vele tientallen miljoenen uitkeren aan musea en andere culturele instellingen in Nederland. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld belangrijke kunstwerken aankopen, die een bijzondere aanvulling zijn op hun collectie, of restauraties verrichten.
 
Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-360 88 05. www.museumhetvalkhof.nl  
Openingstijden dinsdag t/m vrijdag: 10-17 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen: 12-17 uur. Gesloten op maandagen, 25 december en 1 januari.