100 jaar georganiseerd wandelen

Nijmegen, 16 juli 2007 De KNBLO – Wandelsportorganisatie Nederland heeft een reeks opmerkelijke activiteiten op stapel staan in 2008. Jubileumwandeltochten, de aanleg van ruim 1100 kilometer wandelpaden en wandelen rondom de Weissensee in Oostenrijk zijn slechts enkele van de vele evenementen van de jarige bond.
 
Op 12 januari vindt in Beetsterzwaag, Friesland, de eerste provinciale jubileumwandeltocht plaats. Daarna volgen de andere provincies. De allerlaatste is op 18 oktober in Lelystad, Flevoland. Er wordt niet alleen provinciaal gewandeld, maar ook is er een landelijke jubileumtocht op 26 april in Merselo, Limburg. Het aantal kilometers dat gelopen kan worden liggen tussen 5 tot 40 km. De kortste afstand is bovendien rolstoeltoegankelijk. Verder kan er door de echte kilometervreters onder de wandelaars in drie dagen 180 km gewandeld worden van Nijmegen naar Rotterdam. De dan 80-jarige Rotterdamse WandelVereniging viert hiermee zijn jubileum. Deze tocht begint op Koninginnedag en de finish is op vrijdagavond 2 mei in Rotterdam.
 
Wandelen voor de valide en minder-valide mens staat hoog in het vaandel van de bond. Ron Hendriks, voorzitter van de Stichting 100-jarig Jubileum KNBLO-NL, is er dan ook trots op dat er ruim 1100 km nieuwe wandelpaden verdeeld over de twaalf provincies in 2008 worden uitgezet. Elk provinciale wandelpad krijgt bovendien rondom zorginstellingen langs de route een nieuw aangelegd mini-wandelpad. Inmiddels zijn het er 42. Provinciebesturen en de zorginstellingen in ons land hebben hier grote belangstelling voor.
 
“We waren aangenaam verrast door de plannen van de KNBLO-NL”, vertelt Anneke Aldenkamp, Raad van Bestuur van Zorggroep Tellens. “Het nieuwe wandelpad in Fryslân wordt met lussen rond onze woonzorgcentra aangelegd. Het pad wordt breed en geasfalteerd en is dus goed toegankelijk. Onze bewoners en bezoekers zullen er straks graag gebruik van maken.”
 
Andere activiteiten die gepland staan, zijn onder andere een wandeltocht rondom de Weissensee in Oostenrijk in februari 2008. Ook staat de opening van het lange afstand wandelpad ‘De Koninklijke Weg’ van paleis Noordeinde in Den Haag naar paleis Het Loo in Apeldoorn op het programma. Verder staan op het programma een symposium, een jubileumboek, een jubileum-DVD en de bouw van een interactieve website.
 
‘Wandelen, vaker doen’ vindt de jarige bond in 2008 belangrijk. Niet voor niets krijgt de 92e Vierdaagse, die voortkomt uit de bond, volgend jaar het thema ‘100 jaar georganiseerde wandelsport’ mee.