110.000 bezoekers Museum Het Valkhof in 2018

Nijmegen, 8 januari 2019

Hoogste bezoekersaantal sinds 10 jaar voor Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof heeft in 2018 ruim 110.000 bezoekers verwelkomd. Dat is een stijging van maar liefst 57% ten opzichte van 2017 en het hoogst behaalde bezoekersaantal sinds 10 jaar. Grote publiekstrekker was de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre. De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek. Directeur-bestuurder Hedwig Saam: ‘We zijn ontzettend tevreden over dit mooie resultaat en kijken met veel vertrouwen de toekomst tegemoet. Het is een mooi einde van een prachtig en veelbewogen jaar’.

Terugblik
Niet alleen de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre zorgde voor een geslaagd 2018. Ook 99+1, Kunst van eigen bodem en Uwe Poth – Land in zicht, hebben bijgedragen aan het grote succes van afgelopen jaar. Hedwig Saam: ‘2018 heeft ons een echte boost gegeven. Onze vrienden, vaste bezoekers, de stad Nijmegen en de Provincie Gelderland omarmen het museum, net als heel Nederland zo blijkt uit de reacties op Ik, Maria van Gelre.‘

Vooruitblik op 2019

OVER OORLOG & VREDE
Op 15 februari 2019 trapt Museum Het Valkhof het herdenkingsjaar van het bombardement op Nijmegen af met een tweetal tentoonstellingen. Ceija Stojka, oorlogsherinneringen van een Roma, vertelt het verhaal van een tienjarig Roma-meisje dat drie concentratiekampen overleefde. Jarenlang zwijgt Stojka over de Holocaust, maar vanaf haar 55ste begint ze zich te uiten. Op onnavolgbare wijze brengt deze autodidact en veerkrachtige geest haar oorlogservaringen in beeld en maakt deze invoelbaar. Ze schrijft talloze gedichten en teksten. Ook maakt ze meer dan duizend schilderijen en tekeningen. Tegelijkertijd is Kinderen van de Oorlog te zien, dat het verhaal vertelt van Nijmeegse kinderen die getuige waren van langdurig oorlogsgeweld en kinderen die recent uit oorlogsgebied naar Nijmegen zijn gekomen.

COOL COLLECTION
Vanaf maart 2019 start Museum Het Valkhof met de serie Cool Collection. Hierin onderzoekt het museum de eigen collectie archeologie en kunst op een experimentele, vernieuwende manier te presenteren. De serie bestaat uit drie delen. Ieder deel wordt een jaar tentoongesteld en steeds gemaakt door andere gastcuratoren.

VLIEGENDE HOLLANDERS, GELDERSE TOPTALENTEN
Tijdens de zomer van 2019 staan Mark Brusse en het kunstenaarsinitiatief Knust centraal. Beide ontwikkelden een carrière van wereldfaam en maakten werk dat door grote musea over de wereld is aangekocht. Tot op de dag van vandaag voelen zowel Mark Brusse als Knust zich schatplichtig aan hun Gelderse herkomst. In Sometimes I wonder is te zien hoe kunstenaar Mark Brusse voordat hij carrière maakte in Parijs geïnspireerd is door de archeologische vondsten uit Nijmegen en omgeving. De initiatiefnemers van het Nijmeegse Knust begonnen ooit met een ouderwetse stencilmachine in de krakersbeweging. Vandaag de dag heeft Knust zich ontwikkeld tot een dynamisch podium en productiehuis voor kunst, muziek en drukwerk. In hun druksels staat de Riso-printer centraal (het digitale broertje van de stencilmachine) waarmee de Knustenaren vanuit hun jarenlang opgebouwde ervaring drukwerk uitvoeren dat mondiaal als voorbeeldstellend gevolgd worden.

Na de zomer start de Gelderse Biënnale, die ditmaal uit twee tentoonstellingen bestaat. In de binnenstad van Arnhem wordt werk in de openbare ruimte gepresenteerd dat speciaal voor de gelegenheid is gemaakt. In Museum Het Valkhof laten dezelfde kunstenaars van 3 oktober 2019 t/m 4 januari 2020 bestaand werk zien dat de presentatie in Arnhem in context plaatst.

MIDDELEEUWS VERNUFT
In het najaar staat het museum in het teken van de middeleeuwen. Ridders, jonkvrouwen en kronkelige steegjes in vieze steden domineren doorgaans het beeld van de middeleeuwen. In de interactieve tentoonstelling Verbaas je over de middeleeuwen wordt duidelijk dat het geen donkere periode van stilstand was, maar juist een tijd van uitvindingen en ontdekkingen die wij vandaag de dag nog steeds gebruiken. Verbaas je over de middeleeuwen is interactief, leuk en interessant voor alle leeftijden.

Meer informatie: www.museumhetvalkhof.nl

Museum Het Valkhof,
Kelfkensbos 59, Nijmegen, Tel 024-360 88 05

Meer activiteiten: Agenda Nijmegen