22 wekenprik voor zwangere vrouw

22 wekenprik voor zwangere vrouw

Vanaf 16 december 2019 wordt de 22 wekenprik (kinkhoest inenting voor zwangere vrouwen)?opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dit betekent dat vanaf die datum alle zwangere vrouwen deze prik gratis kunnen halen bij een jeugdgezondheidszorgorganisatie.

Een afspraak maken voor de 22 wekenprik?

De verloskundige verwijst de zwangere vrouw naar de website?www.22wekenprik.nl. Hier kan de?zwangere?vrouw haar postcode invullen. Ze wordt verwezen naar de juiste organisatie?waar ze de prik gratis kan halen.

Zwangere vrouwen die wonen in de gemeente Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Neder-Betuwe,?Nijmegen, West Maas en Waal of Wijchen worden doorverwezen naar GGD Gelderland-Zuid. Via www.ggdgelderlandzuid.nl/22wekenprik is het mogelijk om een afspraak te maken in Nijmegen, Oosterhout, Tiel of Wijchen.

Kinkhoest voorkomen
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Het is vooral gevaarlijk voor baby`s die nog niet zijn ingeënt. Zij kunnen erg ziek worden van kinkhoest. Het inenten van baby’s kan pas vanaf zes weken na de geboorte. Krijgt een zwangere vrouw een 22 wekenprik? Dan maakt haar lichaam antistoffen aan tegen kinkhoest. De ongeboren baby krijgt de antistoffen via de navelstreng. Zo beschermt de zwangere vrouw zichzelf en de baby na de geboorte tegen kinkhoest.

Bron GGD Nijmegen

Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken over kinkhoest – www.nvkp.nl/ziekten-en-vaccins/overzicht/kinkhoest/