250 bezoekers ervaren de kracht van de Waal tijdens opening nieuwe tentoonstelling in De Bastei

De Bastei, het museum in hartje Nijmegen, heeft afgelopen weekend haar nieuwe familietentoonstelling ‘De Waal Over’ geopend. Deze expositie duikt in de rijke oversteekgeschiedenis van de Waal, van de prehistorie tot heden. Ter viering van deze opening heeft het museum op zondag 26 november 250 bezoekers getrakteerd op een gratis boottocht op de Waal, waarmee ze een unieke ervaring op Nederlands breedste rivier konden beleven.

Bezoekers van museum genieten van de boottocht en uitleg van Bas van Lingen-min

De Waal, bekend als de zijrivier van de Rijn, is beroemd om haar breedte en krachtige stroming. De tentoonstelling in De Bastei brengt de uitdagingen en technieken aan het licht die men door de eeuwen heen heeft gebruikt om deze machtige watermassa te trotseren. De expositie nodigt bezoekers uit om te ontdekken hoe men de rivier overstak voordat bruggen bestonden en laat zien hoe deze technieken zich hebben ontwikkeld.

Om bezoekers de kracht van de Waal te laten ervaren, organiseerde het museum een speciale boottocht. Ondanks de recente stijging van het waterpeil, wat leidde tot de tijdelijke afsluiting van de Waalkade, kon de schipper groen licht geven voor zes veilige pleziervaarten. De tocht bood een spectaculair uitzicht op het hoogwater, wat zorgde voor een extra bijzondere ervaring voor de 250 deelnemers.

Deelnemers waren onder de indruk: “Het is zo speciaal om Nijmegen vanaf het water te zien, vooral met het hoge water,” en “Het geeft een extra dimensie aan de expositie als je eerst de Waal zelf hebt ervaren.”

De tentoonstelling ‘De Waal Over’ in De Bastei is een interactieve belevenis voor alle leeftijden. Bezoekers kunnen zelf een Romeinse bootbrug bouwen of met een kano de rivier oversteken, terwijl ze meer leren over de geschiedenis van deze rivieroversteek. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 15 september 2024.