3 Nieuwe routes door het grensgebied

Elst, 11 september 2007

Wandelen, fietsen en rijden over de grens
3 Nieuwe routes door het grensgebied

Het Regionaal Bureau voor Toerisme KAN presenteert in samenwerking met het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 drie nieuwe routes. Het gaat om een fiets-, wandel- en autoroute door de regio Arnhem-Nijmegen en een gedeelte van Duitsland. De routes zijn zowel in het Nederlands als Duits beschikbaar. Tijdens deze routes kunt u niet alleen genieten van de prachtige natuurlijke omgeving maar komt u tevens meer te weten over de veelbewogen geschiedenis van deze omgeving. In de brochures kunt u meer lezen over de Tweede Wereldoorlog, grensverschuivingen, natuurgebieden, musea, oorlogsbegraafplaatsen en nog veel meer.

Wandelen over de grens
De wandelroute (circa 28 km) gaat door het 20e eeuwse grensgebied van Groesbeek en Kranenburg. Deze regio staat bekend om zijn prachtige natuur en vele recreatiemogelijkheden. Dit gebied heeft een veelbewogen geschiedenis achter zich liggen. Met name de Tweede Wereldoorlog heeft een onuitwisbare stempel gedrukt. Dit is onder andere te zien in het landschap, maar ook gebouwen en monumenten vertellen de geschiedenis. Aan de hand van de wandelroute stapt u af en toe terug in de tijd, om een kijkje te nemen in de geschiedenis van dit gebied.

Fietsen over de grens
De fietsroute (circa 67 km) gaat door het Rijk van Nijmegen, De Gelderse Poort, de Duffelt en Elten. U fietst afwisselend op Duits en Nederlands grondgebied, of balanceert op de grens tussen beide landen. De ligging van de grens en het feit dat u deze vandaag de dag probleemloos kunt overstekken, hebben alles te maken met de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan. Tijdens deze fietsroute komt u hierover meer te weten.

Rijden over de grens
Indien men meer van de omgeving wil zien is het aan te raden om de autoroute te rijden. Deze tocht van ongeveer 225 km voert u voorbij de slagvelden en plaatsen van militaire operaties ten tijde van de Tweede Wereldoorlog rond Arnhem, Nijmegen en de Niederrhein. U rijdt o.a. langs de meest kenmerkende plaatsen van militaire operaties als ‘Market Garden‘ en ‘Veritable’. Bezetting en bevrijding, evacuaties en grensverschuivingen, bombardementen en hevige man-tot-mangevechten: u bezoekt diverse locaties aan weerszijden van de grens, die de geschiedenis voelbaar maken.

Alle routes hebben meerdere startmogelijkheden zodat u zelf de gewenste route kan bepalen. Tevens zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden langs de route waardoor u de routes ook in meerder dagen kan afleggen. De routes zijn vanaf heden voor € 2,00 per stuk te verkrijgen bij het Nijmeegs Uitburo / VVV, Arnhem Tourist Info, VVV Agentschap Groesbeek en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek.

Bron: Regionaal Bureau voor Toerisme KAN

Diverse grensregio’s in Europa hebben samengewerkt om een gezamenlijke blauwdruk te ontwikkelen voor het stimuleren van toerisme in grensgebieden. Dit is ondersteund door het programma
‘Change on Borders’ van de Euregio.