5 miljoen euro voor opknapbeurt Ringstraten

Nijmegen, 8 juli 2008

Ruim 5 miljoen euro beschikbaar voor opknapbeurt Ringstraten

De Nijmeegse Ringstraten krijgen 2,3 miljoen euro subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Samen met de investeringen van de gemeente en particulieren heeft Nijmegen nu ruim 5,4 miljoen beschikbaar om van de Ringstraten een nog aantrekkelijker winkel- en horecagebied te maken met een onderscheidend Nijmeegs aanbod en aandacht voor het historisch erfgoed.

Gedeputeerde Marijke van Haaren van de Provincie Gelderland overhandigt vanavond een cheque voor 2.306.530 euro EFRO-subsidie aan Hannie Kunst, wethouder Economie, en Toine van Wilderen van de Federatie Ringstraten. Daarvan is ruim twee miljoen euro bestemd voor verbetering van het verblijfs- en vestigingsklimaat in het horeca- en winkelgebied in de Nijmeegse Ringstraten. Twee ton provinciale subsidie gaat naar een investeringsregeling, bedoeld om eigenaren en ondernemers te stimuleren hun panden te verbeteren. De gemeente Nijmegen verdubbelt dit bedrag.

In totaal investeert de gemeente zelf ruim 2,7 miljoen in de Ringstraten. Samen met 400.000 euro van particuliere investeerders is nu ruim 5,4 miljoen euro beschikbaar voor een grootschalige opknapbeurt van het gebied. Met dit bedrag gaat de gemeente Nijmegen acties financieren uit het project ‘Economisch Offensief Ringstraten’. Het gaat bijvoorbeeld om het stimuleren van ondernemerschap, het ondersteunen van een professioneel Ringstratenmanagement en promotie van de Ringstraten gericht op het aantrekken van toeristen en bezoekers uit de regio. Een bijzonder project binnen dit Economisch Offensief is de reconstructie van de oude Hertogpoort. Nog dit jaar wordt gestart met een grootschalige herinrichting van de openbare ruimte in de Van Welderenstraat, In de Betouwstraat, Van Broeckhuysenstraat en Lange Hezelstraat. Het aantal Ringstraten wordt uitgebreid met Wintersoord, Tweede Walstraat, Smetiusstraat en St. Jorisstraat. De komende jaren krijgen ook deze straten een opknapbeurt.

Rondom het Nijmeegse kernwinkelgebied en de oude stadskern liggen in een halve cirkel de zogenaamde ‘Ringstraten’ (waaronder de Van Welderenstraat, In de Betouwstraat, Bloemerstraat, Lange Hezelstraat en Stikke Hezelstraat, Van Broeckhuysenstraat, Kelfkensbos en Hertogstraat). Deze straten kennen een lange geschiedenis en een aantal historische, beeldbepalende panden. Dit gebied onderscheidt zich van het kernwinkelgebied met een uniek ‘Nijmeegs’ aanbod aan winkels en horecagelegenheden.

Sinds 2005 voeren gemeente en ondernemers projecten uit ter verbetering en opwaardering van de Ringstraten. Het doel hiervan is dat de Ringstraten een trekpleister voor toeristen en inwoners van Nijmegen en regio worden, met een aantrekkelijk aanbod, een verzorgde, kwalitatieve uitstraling, voldoende groen en bijzondere aandacht voor historische locaties en gebouwen. De beoogde einddatum van het Ringstratenproject is eind 2010. Bron Gemeente Nijmegen

Bron Gemeente Nijmegen