Nijmegen, 18 mei 2011
51ste Canonkabinet toont het ontbrekende verhaal van Nijmegen
De Canon van Nijmegen vertelt in 50 vensters de belangrijkste verhalen over de
geschiedenis van Nijmegen, maar compleet is het beeld nooit. Dankzij een nieuw initatief kunnen inwoners van Nijmegen voortaan een ontbrekend verhaal toevoegen in het 51ste Canonvenster; een speciaal ontworpen tentoonstellingskast in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Rob Jaspers, journalist van de Gelderlander, doet op vrijdag 20 mei de aftrap. Zijn presentatie is een pleidooi om meer licht te werpen op de historische relatie tussen Nijmegen en de regio. ‘Nijmegen en de regio’ is te zien tot en met 9 juli 2011. Iedere presentatie krijgt een blijvende plek op de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.
Rob Jaspers:’ In het Rijk van Nijmegen in 16e eeuw zijn stad en omgeving nauw met elkaar verbonden. Met mijn 51ste canon neem ik de kans waar om te vertellen over de relatie tussen de Waalstad en de dorpen in de omgeving. Daarin toont de huidige Canon van Nijmegen volgens mij een leemte. Mijn presentatie gaat over de betekenis van de regio voor de stad en omgekeerd. Compleet is mijn verhaal echter niet. Deze bijdrage is vooral bedoeld om te benadrukken dat er aandacht moet zijn voor de historische band tussen stad en omgeving.’
Als uitgangspunt voor dit 51ste Canonvenster toont Jaspers een kaart ‘Int Ryck van Nievmeghen’ uit 1573 uit de atlas van Cristiaan Sgroten. Deze laat zien hoe aan het eind van de 16e eeuw Nijmegen aan het hoofd staat van de omliggende dorpen en landschappen. Maar de meeste mensen woonden toch in de regio. De focus van dit 51ste venster ligt op de kastelen. Nijmegen was vroeger trots op de Valkhofburcht. Maar ook elders in de regio stonden burchten en versterkte huizen. Onder meer in Hernen, Doddendaal, Heumen, Wijchen, Watermeerwijk, Ooij, Ubbergen, Balgoy, Appeltern en Batenburg. Vaak hadden ze een band met Nijmegen of Nijmegenaren. De meeste van deze kastelen zijn verdwenen, ook de Valkhofburcht in Nijmegen.
Iedereen kan in het 51ste Canonkabinet zijn ontbrekende verhaal presenteren. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis wil jaarlijks twee tot drie presentaties verzorgen. De aanbieder van een 51ste venster kan een verzoek doen bij het Huis. Na honorering van het verzoek wordt men bijgestaan bij de totstandkoming van de presentatie. In de tentoonstellingskast is 6m2 wand beschikbaar, een beeldscherm voor een filmpje, twee laden voor foldermateriaal en diverse kastplanken.
Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is een initiatief van Bureau Archeologie & Monumenten van de gemeente Nijmegen en het Regionaal Archief Nijmegen. Men vindt er alle informatie over de Canon van Nijmegen, plus een programma van tentoonstellingen en activiteiten.
Informatie/bezoekadres: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Mariënburg 26 (Mariënburgkapel), Nijmegen. Open: dinsdag t/m zaterdag: 11-17 uur, koopzondag 12-17 uur. Vrij entree.
info@huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl; www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl
Bron Gemeente Nijmegen