Actie besparing energiekosten voor minima

Nijmegen, 13 november 2007

De gemeente Nijmegen start dit najaar de actie ‘Energie besparen snel verdiend’. 3000 mensen met een laag inkomen krijgen praktische adviezen waarmee zij hun energieverbruik kunnen terugbrengen en dus op energiekosten besparen. Huishoudens die hiervoor in aanmerking komen ontvangen deze winter een folder met een bon waarmee zij zich voor de actie kunnen aanmelden. Deelnemers krijgen bovendien gratis een box met energiebesparende artikelen.

De huishoudens die zich aanmelden voor de actie krijgen bezoek van een energieconsulent. Deze consulent geeft persoonlijke tips om energie te besparen. De mensen krijgen ook een energiebox met een winkelwaarde van 55 euro. In de energiebox zitten spaarlampen, tochtstrips en andere producten die bij toepassing tot energiebesparing leiden. Met het advies en de producten in de energiebox kunnen huishoudens hun energierekening naar verwachting met ongeveer 150 euro per jaar omlaag brengen. De actie is gericht op mensen met een laag inkomen, omdat deze groep zich de aankoop van dit soort artikelen vaak niet kan veroorloven en de besparing het hardst nodig heeft.

Van 2004 tot 2006 heeft de gemeente Nijmegen eenzelfde project uitgevoerd voor houders van de Nijmegenpas. Bijna 3000 huishoudens kregen een advies en een pakket met energiebesparende artikelen. Door toepassing van de adviezen en de artikelen kunnen deze huishoudens gezamenlijk jaarlijks 2 miljoen kg CO2, besparen. Dat staat gelijk aan 10 miljoen autokilometers.

Het project wordt de komende twee jaar uitgevoerd door stichting Collusie. Bij de actie zijn ook bureau Schuldhulpverlening en de Stichting Inter-lokaal betrokken. De zogenaamde Formulierenbrigade, die eind dit jaar van start gaat en uitkeringsgerechtigden begeleidt bij het indienen van aanvragen voor hulp neemt de energieactie op in haar aanbod.

Bron: Gemeente Nijmegen