Actietheater over de kwetsende beeldvorming rond armoede

Met vijf voorstellingen van The Poverty Peepshow van theatergroep YoungGangsters starten de Stadsschouwburg, LUX en de Lindenberg dit seizoen hun gezamenlijke programma onder de noemer ‘Programma voor de stad’. The Poverty Peepshow is een spectaculaire satire over de kwetsende beeldvorming rond armoede. De voorstelling is van woensdag 12 t/m zondag 16 oktober te zien in een loods op het terrein bij Hubert.

verkleidn_scenebeeld_The Poverty Peepshow - Bart Grietens
fotografie: Casper Koster

“De combinatie van actietheater met een actueel thema als armoede, maakt deze voorstelling heel interessant. De rauwe omgeving van de loods smelt moeiteloos samen met de rafelranden die deze voorstelling op allerlei gebieden opzoekt.” – Heleen Kalkman, programmeur Lindenberg

Armoede als winstmodel
Met televisieprogramma’s als Een dubbeltje op z’n kant en Effe geen cent te makken als voorbeeld zet (ook) YoungGangsters armoede in als winstmodel. In The Poverty Peepshow wordt armoede een ware belevenis. Sinds de roemruchte intrede van de Tokkies op nationale televisie, is de armoede-realityshow niet meer weg te denken uit het programma-aanbod. Al die programma’s brengen armoede terug tot het drama van een individu, zonder de maatschappelijke context daarbij te betrekken. De stereotypen die televisiemakers ons voorschotelen in deze zogenaamde ‘Poverty Porn’ hebben grote gevolgen. Niet alleen zijn ze bijzonder kwetsend voor iedereen die financiële problemen heeft, maar ze zijn ook van invloed op het vertekende beeld van armoede dat zich in ons collectieve bewustzijn heeft genesteld. Met The Poverty Peepshow legt YoungGangsters de mechanismes van deze beeldvorming bloot, maar niet zonder er zelf een slaatje uit te slaan.


Speciale vrijkaartenactie
Heb je een kleine beurs en wil je graag de voorstelling bezoeken, stuur dan een mail o.v.v. VRIJKAART naar Maartje publiciteit@younggangsters.com. Per avond stellen we  hiervoor een aantal vrijkaarten beschikbaar, wees er op tijd bij.

verkleind_THE POVERTY PEEPSHOW liggend_Foto Casper Koster
fotografie: Casper Koster

Programma voor de Stad
Met ‘Programma voor de stad’ bieden de drie Nijmeegse podia een extra programma; voorstellingen die vanwege de actualiteit, thematiek, succes en/of urgentie een groter podium verdienen in de stad. Dit seizoen staat naast The Poverty Peepshow op het programma: de theaterhit Boys Won’t Be Boys met Rikkert van Huisstede (vrijdag 28 oktober, de Lindenberg), de grensverleggende theatershow AABZ ’22 TOUR: Rebranding Anarchisme van Abel van Gijlswijk (frontman van HangYouth, vrijdag 4 november, Stadsschouwburg), de wervelende show The Clowns Invention door Wunderbaum (dinsdag 10 januari, Stadsschouwburg), de opwindende dansvoorstelling SILENZIO van LeineRoebana met live muziek (vrijdag 3 februari, de Lindenberg) en Jihad van Liefde van Mohammed Azaay – gebaseerd op het gelijknamige boek van David Van Reybrouck (vrijdag 17 maart, de Lindenberg).

Meer informatie & kaartverkoop
De voorstelling The Poverty Peepshow is van woensdag 12 t/m zondag 16 oktober (20.00 uur, m.u.v. zondag: 15.00 uur) te zien in een loods op het terrein bij Hubert.
Kaarten (€ 19,00) zijn te koop via de Lindenberg. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Meer informatie & kaarten: delindenberg.com/programma-voor-de-stad