Fiets weg? AFAC opent fietsdepot Plein 1944

Nijmegen, 15 augustus 2008

Fietsen die door de gemeente uit het centrum zijn verwijderd, staan vanaf 18 augustus in een depot op Plein 1944. Door te kiezen voor een centrale plek in de stad maakt de gemeente het voor eigenaren makkelijker om hun rijwiel weer op te halen. Ze kunnen terecht op nummer 128 bij de Algemene Fiets Afhandelcentrale (AFAC).

Op 1 september start het nieuwe fietsparkeerbeleid. Het is vanaf die dag de bedoeling dat bezoekers van het centrum hun fiets achterlaten in een fietsenrek of in de (gratis en bewaakte) fietsenstallingen aan de Bisschop Hamerstraat of de Mariënburggarage. Mensen die hun fiets ‘los’ in het centrum of bij het station achterlaten, lopen het risico dat hun tweewieler wordt verwijderd. Losstaande fietsen ontsieren het straatbeeld en vormen een hindernis voor voetgangers.

Eigenaren van verwijderde fietsen kunnen het rijwiel op vertoon van een legitimatiebewijs en passende sleutel na betaling van 25 euro bestuursdwang weer ophalen (tot 1 september 15 euro). Desgewenst kunnen zij hun fiets laten registreren in de AFAC-databank. Mocht de fiets worden gestolen, dan kan deze aan de hand van de unieke AFAC-code sneller worden achterhaald.

Fietsen die uit het centrum zijn verwijderd, worden naar het AFAC-depot op Plein 1944 gebracht. Rijwielen die bij het station zijn verwijderd, gaan naar het grotere AFAC-depot aan de St. Teunismolenweg 17-19. Deze locatie is met het openbaar vervoer beter bereikbaar dan het oude adres aan de Beurtvaartweg. Klantvriendelijker is ook de mogelijkheid om binnen de gemeente Nijmegen de fiets thuis te laten bezorgen. Die service kost 10 euro extra.

De openingstijden van de AFAC zijn met ingang van 1 september ruimer dan voorheen. De opslag aan de St. Teunismolenweg is geopend op alle werkdagen van 13.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur en na telefonische afspraak. Het depot aan Plein 1944 is open op alle werkdagen van 16.00 tot 17.00 uur. De telefonische bereikbaarheid is ook uitgebreid: op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur, op de zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur en op donderdagavond van 18.00 tot 19.00 uur.

Om bekendheid te geven aan de AFAC en het nieuwe fietsparkeerbeleid voert de AFAC in samenwerking met de gemeente vanaf 18 augustus campagne. Doel van de campagne is om mensen ertoe te bewegen hun fiets in een rek of stalling achter te laten en hen op het hart te drukken vooral eerst de AFAC te bellen als zij hun fiets missen. Dit om het aantal onnodige aangiften van diefstal te beperken. Centraal in de campagne staat dan ook de boodschap ‘Fiets weg? Check eerst de AFAC!’, inclusief het AFAC-telefoonnummer (024)649 95 99 en de website www.afac-nijmegen.nl

Bron Gemeente Nijmegen

Aangifte doen?  Informatie Politie Nijmegen