Ethiopie – Het land van de verbrande gezichten

afrikamuseum-2008-04-25-ethiopie-003.jpg 
Foto David van Rheen

Berg en Dal, april 2008

Ethiopië – Het land van de verbrande gezichten
Fototentoonstelling van David van Rheen
Afrika Museum – 6 mei t/m 17 augustus 2008

In deze tentoonstelling toont het Afrika Museum in Berg en Dal foto’s uit het boek Het land van de verbrande gezichten van David van Rheen over christelijk-orthodox Ethiopië.

David van Reen (1969) was op-en-top sportman toen een ernstig auto-ongeluk een einde maakte aan zijn loopbaan. In het ziekenhuis van Venlo kwam hij na weken wonderwel uit coma, leerde opnieuw lopen en knokte zich door moeilijke jaren heen. Na zijn herstel verbleef hij gedurende een aantal jaren in Afrika, als trainer van atleten in Kenya en Ethiopië.
Tien jaar geleden stichtte hij samen met zijn vader, de schrijver Ton van Reen, de Stichting Lalibela, om straatkinderen, gehandicapte kinderen en hulpbehoevende ouderen te helpen. (www.stichtinglalibela.nl)

Afrika en de Afrikanen trekken hem bijzonder. Tussen de mensen levend, raakte hij bij hen betrokken. Geraakt door hun optimisme en levensvreugde begon hij hen te fotograferen. Het resultaat van jarenlange fotografie is het fotoboek ‘Het land van de verbrande gezichten’ dat binnenkort bij uitgeverij De Geus zal verschijnen en in het Afrika Museum zal worden gepresenteerd. Deze uitgeverij zal ook zijn eerste roman over het leven in de sloppenwijk Kibera in Nairobi, Kenya, uitgeven.
De foto’s die in het Afrika Museum worden geëxposeerd, geven een proeve van de inhoud van het boek. Bijzondere foto’s, beelden die spreken. Een weerslag van zijn visie op het leven in Ethiopië. Meer foto’s zijn te zien op de website van Van Rheen (www.davidvanreen.nl).

(Fragment uit de inleiding van het boek)
‘Op een van mijn reizen kwam ik in Woldia. Ik besloot om een wandeling te maken naar de Maryamkerk, een eind buiten het stadje. De heenweg bergop was ongeveer zes kilometer. Halverwege kwam ik een meisje tegen dat Netsannet heette. Haar naam betekent ‘Vrijheid’. Gezien de blik in haar ogen zou ze geen passender naam kunnen hebben. Ze had een blikje bij zich met daarin een beetje stro en een paar eieren. Op mijn vraag wat ze met die eieren ging doen, zei ze dat ze die op de markt in Woldia ging verkopen. Ik vroeg waar ze woonde. Dat bleek dicht bij de Maryamkerk te zijn. Ik was verbaasd. Ze liep twaalf kilometer om twee eieren te verkopen! Haar optimisme en de levensvreugde die ze uitstraalde maakten indruk op me.
Ik bewonder de Ethiopische mensen. Het zijn pure mensen, Pure People zoals de ondertitel van mijn boek luidt, en ik heb respect voor de moed waarmee ze de zwaarte van het bestaan tegemoet treden. Ze zijn vriendelijk, bescheiden en zeer gastvrij. Pure mensen in alles wat ze doen. Fascinerend. Ik ben van hen en van hun land gaan houden.’

Het boek Het land van de verbrande gezichten over christelijk-orthodox Ethiopië zal in het Afrika Museum worden gepresenteerd op vrijdag 30 mei om 20.00 uur en is verkrijgbaar in de museumwinkel.

De tentoonstelling is van 6 mei t/m 17 augustus 2008 te zien in het Afrika Museum.

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
tel. 024 – 6847272, www.afrikamuseum.nl

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur
zaterdag, zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur