Muzikale reis door West-Afrika, 15 aug

AM-2010-muziek

Muzikale reis door West-Afrika in het Afrika Museum
Zondag 15 augustus 2010 – Zomervakantie Afrika Museum

In de zomervakantie kunnen bezoekers van het Afrika Museum in Berg en Dal dagelijks deelnemen aan allerlei activiteiten. Op de zondagen doet het museum er nog een schepje bovenop met live muziek en demonstraties in het Buitenmuseum. Op zondag 15 augustus neemt Zoumana Diarra uit Mali de bezoeker mee op reis door de rijke muzikale tradities van West-Afrika. Op het Ghana woonerf is het een en al bedrijvigheid in en rond de kralenwerkplaats van Florence Asare uit Ghana. Kinderen maken zelf een kleurig sieraad met kralen, een rondleider neemt de bezoeker in het museum mee langs Ghanese objecten in de collectie en de haarvlechtster maakt een prachtig gekleurde vlecht in het haar van bezoekers.

Live muziek
Het Buitenmuseum wordt deze zondag gehuld in de sfeervolle klanken van ballafoon, kora, gitaar en percussie. Muzikanten uit Mali en Guinee brengen onder leiding van Zoumana Diarra een mix van traditionele en hedendaagse muziek uit het westen van Afrika. Snelle swingende nummers worden afgewisseld met prachtige bluesachtige stukken. Een veelzijdig optreden van begaafde muzikanten!

Flessen worden kralen
Op het Ghana woonerf in het Buitenmuseum is een kleine werkplaats met twee ovens verrezen. Hier demonstreert de Ghanese Florence Asare het productieproces van de befaamde glaskralen uit het oosten van Ghana. De kralen worden gedragen bij belangrijke gebeurtenissen en ceremonies, maar zijn ook een populair product bij toeristen. Florence laat zien hoe een glazen fles verwerkt wordt tot een prachtig gekleurde kraal. Van 11.00 tot 17.00 uur worden in de kralenwerkplaats demonstraties gegeven en vragen van het publiek beantwoord.
 
11.30, 12.45, 15.15 uur: Creatieve workshop ‘Kralen beschilderen’ (eigen bijdrage 2,50)
Kralen spelen deze zomer een belangrijke rol in het Afrika Museum. In de workshop ‘kralen beschilderen’ maken kinderen zelf een sieraad met houten kralen. Na een gezamenlijk bezoek aan de kralenbakkerswerkplaats in het Buitenmuseum gaan de deelnemers zelf creatief aan de slag.

Kralenbakkersleerlingen
Geen betere manier om het productieproces van de glaskralen te leren kennen dan een werkdag meemaken in de werkplaats. Dat kan deze zomer in het Afrika Museum!
Een kleine groep van maximaal 6 personen kan een dag lang meelopen met kralenmaakster Florence Asare. De deelnemers vermalen het glas, vullen de mallen, bakken de kralen en brengen gekleurde patronen aan. De kralen worden vervolgens verwerkt in een persoonlijk sieraad dat aan het eind van de dag mee naar huis genomen wordt.
De voertaal is Engels. Het programma vindt plaats van 11.00 tot ca. 16.00 uur. T/m 29 augustus, wo – zo. Voor meer informatie en aanmelding: www.afrikamuseum.nl
 
13.00 en 14.30 uur: Rondleiding ‘Go Ghana’
In de loop van haar bestaan heeft het Afrika Museum een collectie van bijna 700 objecten uit Ghana opgebouwd. De hoogste tijd om een aantal van deze objecten eens nader te bekijken in een speciale rondleiding. Aan de hand van verschillende maskers, beelden, woningen en zelfs grafkisten krijgt u een beeld van de geschiedenis, architectuur en gebruiken van dit kleurrijke West-Afrikaanse land. Uiteraard maakt ook de tijdelijke tentoonstelling ‘Songo – ritmes van wonen’ deel uit van deze rondleiding.

Het programma van dag tot dag is te vinden op www.afrikamuseum.nl  onder het kopje ‘activiteiten’.
 
Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Openingstijden:
• maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
• zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur