Afrika Museum viert Keti Koti met festival op 17 juni 

Zaterdag 17 juni staat in het teken van herdenking en bevrijding bij Afrika Museum. Met het jaarlijkse Keti Koti festival wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen gevierd. Geniet van dit bevrijdingsfeest met muziek, dans, eten, workshops en een levendige markt. Tickets zijn vanaf 17 april te koop via de website van het Afrika Museum.  

Keti koti Nijmegen
Foto: Studio 38C

KETI KOTI 

Door de afschaffing van de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen kwamen 160 jaar geleden, op 1 juli 1863, ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse tot slaaf gemaakte mensen vrij. Pas in 1873 werden zij ontbonden van de dwangarbeid op de plantages in Suriname en waren de tot slaaf gemaakten echt vrij. In 2023 is dat 150 jaar geleden. In Nederland wonen vandaag de dag circa een half miljoen Nederlanders met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond. Keti Koti in het Sranantongo, Kibra Kadena in het Papiaments, Gebroken Ketenen in het Nederlands herinnert ons aan het belang om op een gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan.

MUZIEK I Black Harmony

Black Harmony is een graag geziene Afro-Surinaamse muziekgroep bij Afrika Museum. Tijdens de slavernij in Suriname ontstonden er nieuwe muziekvormen waarvan psoko psalm (klaagzang) een voorbeeld is. Middels deze liederen vertelden de tot slaaf gemaakten hun verhalen en ervaringen. Muziek was voor hen een middel om hun gevoelens te uiten en om boodschappen aan elkaar door te geven. Er wordt gezongen in het Sranan. Black Harmony is een unieke groep die muziek gebruikt als middel om mensen met elkaar te verbinden.

Keti koti Nijmegen
Foto: Studio 38C

TICKETS KETI KOTI FESTIVAL IN AFRIKA MUSEUM

Entreetickets zijn vanaf 17 april online te koop via afrikamuseum.nl. Wie voor 8 mei een ticket koopt betaalt het early bird tarief van €10,- p.p. Vanaf 8 mei is de ticketprijs €17,50.