Alsnog aanhoudingen illegaal vuurwerk

Beuningen, 13-01-2009 • Maandagmiddag werd een 50-jarige man uit Beuningen aangehouden voor het handelen in illegaal vuurwerk. Dinsdag werden in hetzelfde onderzoek van het vuurwerkteam zijn 18-jarige zoon en een 20-jarige man uit Beuningen aangehouden.

Het vuurwerkteam trof eind vorig jaar bij huiszoekingen op twee adressen in Beuningen rond de 80 kilo illegaal vuurwerk aan. Naar aanleiding van het onderzoek naar de herkomst en handel van dit illegaal vuurwerk zijn drie aanhoudingen verricht.

Gevaarlijk
De rechercheurs van het vuurwerkteam troffen gevaarlijk vuurwerk aan op twee locaties in Beuningen. Zo werden er mortierbommen van 12,5 centimeter doorsnede aangetroffen, lawinepijlen en romeinse kaarsen. Over het algemeen zijn deze laatste bekend als niet gevaarlijk maar de aangetroffen kaarsen hadden een doorsnede van 3 centimeter waardoor er kleine bommetjes worden afgeschoten. De mortierbommen hadden een lont van een halve meter maar van een soort dat, met een snelheid van maar liefst 80 meter per seconde opbrandt. Onder de ruim 80 kilo illegaal vuurwerk bevond zich ook een soort kabel van vlinders. De zware vlinders van elk 20 centimeter lang en 3 centimeter doorsnede zaten met zeven stuks aan elkaar verbonden met afsteeklont. Het vuurwerkteam beschouwt dit als zeer gevaarlijk vuurwerk door de wijze van verbinden, kan men namelijk niet voorspellen welke kanten de vlinders op schieten.

De drie verdachten worden verhoord en daarna in afwachting van hun proces in vrijheid gesteld.