Also sprach Zarathustra en liederen van Richard Strauss

Also sprach Zarathustra en liederen van Strauss

23.09 t/m 02.10

Dirigent Kahchung Wong staat binnenkort op de bok bij Phion in een buitenaards mooi programma. Hij leidt het orkest bij het meesterwerk Also sprach Zarathustra van Richard Strauss. Ook mezzosopraan Christianne Stotijn en de Duitse componist zijn aan elkaar gewaagd. De soliste zingt Strauss’ prachtige liederen voor het eerst met orkest in zijn eigen arrangementen.

Liederen van Richard Strauss

Richard Strauss en Christianne Stotijn: een perfecte combinatie. Haar heldere mezzosopraanstem past prachtig bij de twintigste-eeuwse romantiek van Strauss. Stotijn verwierf bekendheid in de internationale concertzalen met haar expressieve en verfijnde liedrecitals en zong al talloze malen liederen van Strauss, maar nog niet eerder met orkest. Bij Phion zingt de soliste voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Hiermee gaat een grote wens van haar en van ons in vervulling

Een heroïsche zonsopkomst

Het zit in het collectieve geheugen, het iconische begin van Also sprach Zarathustra. De open klanken, het spel tussen majeur- en mineurtonen, het aanzwellen vanuit het schijnbare niets. Hoe beeldend de opening is, blijkt wel uit de lange lijst films waarin deze te horen is, de bekendste nog wel 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick. Hoe Richard Strauss’ symfonische gedicht verder gaat, is echter minder bekend. Of hoe de filosofische roman met dezelfde titel – verwijzend naar de hoofdpersoon, de Perzische profeet Zarathustra – van Strauss’ tijdgenoot Nietzsche hem ertoe inspireerde. Daar komt verandering in! Onder leiding van dirigent Kahchun Wong, chef-dirigent van de Nürnberger Symphoniker en vaste gastdirigent van het Philharmonisch Orkest van Japan, brengt Phion met dit meesterwerk de finale van dit bijzondere concertprogramma.

Het programma is te beluisteren van 23 september t/m 2 oktober in de concertzalen van Enschede, Zwolle, Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen.

Wolfgang App 

Bij dit concert doet Phion een proef met de Wolfgang App. Na de pauze, tijdens het werk Also sprach Zarathustra, kun je in de concertzaal gebruik maken van deze klassieke muziekapp. Terwijl het orkest speelt, vertelt Wolfgang wat je – precies op dát moment – hoort en wat dit betekent. De app volgt de muziek op de voet en biedt gedetailleerde duiding en interpretatie. Wolfgang is daarmee een aanvulling op de programmatoelichting en zorgt ervoor dat je de muziek intenser kunt ervaren. Wolfgang is zo ontworpen dat je andere bezoekers niet stoort. Af en toe een blik op je telefoon is voldoende. Laat je ons weten wat je ervaring ermee is via marketing@phion.nl?   Wij raden je aan om Wolfgang alvast thuis te downloaden. De app is voor iPhone en Android gratis in de app stores of via www.wolfgangapp.nl te downloaden. Start Wolfgang voordat het concert begint en zet je telefoon op stil.    

Download Wolfgang voor iPhone hier.  
Download Wolfgang voor Android hier