Archeologisch onderzoek Sint Maartenskliniek

gemeente-nijmegen-2007-08-10-bel.jpg 
Bronzen bel

Archeologisch onderzoek terrein Sint Maartenskliniek afgerond

Archeologen van de gemeente Nijmegen ronden vandaag het archelogisch onderzoek op het terrein van de Sint Maartenskliniek af. Ten onrechte zijn er in de afgelopen dagen berichten verschenen dat er sprake zou zijn van tijdsgebrek. De archeologen hebben de afgelopen twee weken alle sporen goed kunnen documenteren.

In opdracht van de directie van de Sint Maartenskliniek voeren de archeologen een opgraving uit op het terrein van de Sint Maartenskliniek in de gemeente Ubbergen. Zij hebben inmiddels veertien graven blootgelegd uit de Romeinse tijd. Het zijn allemaal brandstapelgraven (bustumgraven) met crematieresten. In enkele graven zijn ook voorwerpen gevonden. Zo troffen de archeologen in het laatste graf dat zij onderzochten een complete aardewerken pot aan. Twee andere bijzondere vondsten,niet in een graf gevonden, zijn een 4e-eeuwse mantelspeld voorzien van gouddraad en een bronzen bel uit de 18e – 20e eeuw.
Later dit jaar krijgt het archeologisch onderzoek een vervolg op een gedeelte van het terrein waar nu eerst een damwand geplaatst moet worden. Met vertegenwoordigers van de Sint Maartenskliniek en de aannemer zijn hierover afspraken gemaakt.

Bron: Gemeente Nijmegen
  
gemeente-nijmegen-2007-08-10-fibula.jpg
Mantelspeld (voor- en achterzijde)