Lezing Architectuur en muziek, 24 jan

Lezing Architectuur en muziek
Zondag 24 januari 2010 – 15.00 u in het Architectuur Centrum Nijmegen

Zondag 24 januari om 15.00 uur houdt architect Dick Pouderoyen in het Architectuur Centrum
Nijmegen (ACN) (voorzijde De Lindenberg, Ridderstraat 27) een lezing over het thema Architectuur en muziek. Deze lezing vindt plaats ter afsluiting van de expositie Cees Pouderoyen (1912-1993), architect in dienst van de wederopbouw.

Toegang gratis. Aanmelden: info@architectuurcentrumnijmegen.nl.

Als mens worden we bijna permanent omgeven door architectuur en muziek. De geschiedenis telt meerdere voorbeelden van architecten met belangstelling voor de parallellen tussen muziek en architectuur. Voorbeelden zijn de Italianen Alberti en Palladio, maar ook Le Corbusier keek naar maat en ritme in de muziek. Ook architect Dom Hans van der Laan was gefascineerd door de relatie tussen architectuur en muziek. Dom Hans van der laan was architect en architectuurtheoreticus, die aan de proportieleer in de architectuur een belangrijke dimensie heeft toegevoegd: ruimte! Hij ontwikkelde een theorie over de grondbeginselen van de architectuur met als bekend onderdeel Het Plastisch getal, geïnspireerd op Le Nombre Musical, een theorie over het ritme van het Gregoriaans van de Franse monnik Mocquereau. Zijn ontwerpwerk vormde een belangrijke inspiratiebron voor zijn theorie. Omgekeerd probeerde hij met zijn ontwerpen zijn theorie uit, onder meer met paramenten, vaatwerk en meubels, en met enkele kerken, kloostercomplexen en een woonhuis.
Tijdens de lezing gaat architect Dick Pouderoyen in op het werk van Van der Laan waarbij hij diens fascinatie voor de relatie tussen architectuur en muziek probeert te ontrafelen. Pouderoyen illustreert zijn lezing met vele beeld- en geluidsfragmenten. Ir. Dick Pouderoyen (1945) is sinds 1974 architect en adviseur met een eigen bureau, gastdocent aan de Technische Universiteit Delft, en aan de BNA academie te Amsterdam, en bestuurslid van de Van der Laanstichting. Pouderoyen is architect van woningbouw, restauratie, meubels en kleding, docent Plastische Getal, verhoudingstelsels in architectuur en muziek, adviseur welstandstoezicht en monumentenzorg, supervisie. Zijn huidige functie: directeur Dick Pouderoyen Architektuur bv Nijmegen.

Expositie Cees Pouderoyen
De expositie over het werk van de Nijmeegse architect Cees Pouderoyen is vanaf 3 december t/m 24 januari te zien in het ACN. De openingstijden van het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) zijn woensdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur en de 1ste donderdag van de maand: 19.00 – 21.00 uur. De expositie maakt onderdeel uit van de reeks Regionale Architecten waarin eerder aandacht werd beseed aan Oscar Leeuw, Antoon Croonen en Charles Estourgie. Net als bij voorgaande architecten is er een mooi boekje verschenen in de reeks, ditmaal geschreven door architectuurhistoricus Leon van Meijel. Het boekje is voor €10,- verkrijgbaar in het ACN. Bezoekers kunnen van december en januari de 4 verschillende boekjes uit de serie Regionale Architecten gezamenlijk aanschaffen voor de speciale prijs van €25,-
Pouderoyen leefde van 1912 tot 1993 en wordt gezien als een architect en stedenbouwkundige die veel heeft betekend voor de wederopbouw van diverse steden. Hij werkte in de oorlogsjaren aan de Noordoostpolder en verwierf landelijke bekendheid met wederopbouwplannen voor o.m. Rhenen, Groningen en Hengelo. In 1948 kwam Cees Pouderoyen naar Nijmegen waar hij zich associeerde met George Deur. In het centrum van Nijmegen verrezen onder meer het klooster aan de Doddendaal (deels gesloopt), de bekende winkelpanden Van de Werff en Van Haaren, de Apotheek Burchtstraat en – samen met Deur – de Raad van arbeid aan het Keizer Karelplein. Met name door zijn omvangrijke stedenbouwportefeuille – in Nijmegen onder meer Hengstdal en Hatertsehei – groeide het bureau uit tot een toonaangevend adviesbureau eerst onder de naam Pouderoyen, Cremers en Veldhuijzen, thans met de naam Pouderoyen Compagnons. Onder de naam Dick Pouderoyen Architektuur wordt in een apart bureau het architectenwerk voortgezet.

Meer informatie over het ACN is te vinden op www.architectuurcentrumnijmegen.nl