Artist in residence – experiment

Nijmegen, 16 december 2008
 
Nijmegen experimenteert met ‘artist in residence’
 
Nijmegen gaat de komende twee jaar experimenteren met een ‘artist in residence’. Een aansprekend pand in de binnenstad zal worden ingericht als woon/werkruimte en steeds gedurende een aantal maanden worden aangeboden aan een aantal opeenvolgende kunstenaars. Het experiment met de artist in residence moet bijdragen aan het culturele productieklimaat in de stad.

 
Het pand (waarvan de exacte locatie en eerste gebruiker binnenkort bekend worden gemaakt) wordt vanaf het voorjaar van 2009 aangeboden aan een kunstenaar en gekoppeld aan een specifieke opdracht die moet leiden tot een eindproduct(ie). Uitgangspunt is dat de uitgenodigde kunstenaars zich laten inspireren door de bestaande stad en toekomstige ontwikkelingen, of juist door de historie en de sporen uit het rijke verleden van de stad. Het begrip kunstenaar blijft overigens niet beperkt tot beeldende kunst. Het kan gaan om een dichter, schrijver, musicus, theatermaker, cineast etc.

Om het pand geschikt te maken als gastatelier moet het opnieuw ingericht worden. Dit vereist een eenmalige investering van 5.000 euro. Het college van burgemeester en wethouders heeft hier vandaag zijn fiat aan gegeven.

Daarnaast verleent het college subsidie aan een aantal andere culturele initiatieven. Zo gaat er geld naar een nieuw Marikenspektakel (een initiatief van de SSGN en het Gebroeders van Limburgfestival), theatergroep Kwatta (try-outs van de voorstelling De Rode Prinses voor leerlingen van de Nijmeegse Open Wijkscholen), het Natuurmuseum Nijmegen (educatieve activiteiten), Doornroosje (t.b.v. de programmering in Merleyn), De Lindenberg (t.b.v. een productiehuis Jazz & Improvisatiemuziek) en de lokale televisiezender Nijmegen 1 (t.b.v. aanschaf nieuwe apparatuur). Met deze subsidies is een bedrag gemoeid van 26.000 euro.

Bron Gemeente Nijmegen