Augustus 2008 – OV-chipkaart in deze regio

Nijmegen, 23 november 2007

Overeenkomst OV-chipkaart in Stadsregio Arnhem Nijmegen getekend

Vanochtend is de overeenkomst getekend voor de invoering van de OV-chipkaart in de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Jan Walraven, portefeuillehouder verkeer en vervoer, gaf aan dat de stadsregio en de betrokken vervoerbedrijven Connexxion en Novio in augustus 2008 klaar zijn om de OV-chipkaart in te voeren. In de tussentijd wordt de apparatuur geplaatst waar de kaart kan worden gekocht en opgeladen. Ook worden de tarieven bepaald.
Gemeentebestuurders en belangenorganisaties in de stadsregio zal worden gevraagd op te treden als ambassadeurs voor het openbaar vervoer en voor de OV-chipkaart.

Behalve Jan Walraven plaatsten ook Richard Bruns (concessiedirecteur Connexxion) en Peter Wisgerhof (algemeen directeur Novio) hun handtekening onder de overeenkomst voor de invoering van de OV-chipkaart.

Met de OV-chipkaart beschikken de reizigers over één betaalmiddel voor trein, bus, tram en metro; dit betekent geen losse treinkaartjes, strippenkaarten, abonnementspassen of kortingskaarten meer. Ook hoeft de reiziger niet meer na te denken over de hoeveelheid te reizen zones; met de OV-chipkaart heeft hij altijd een geldig vervoerbewijs op zak. Daarom betekent de OV-chipkaart een forse stimulans voor het openbaar vervoer. Berekeningen wijzen uit dat het aantal ‘instappers’ in de stadsregio groeit met één procent per jaar. In de stadsregio stappen per jaar ruim 32,5 miljoen reizigers in de bus. De jaarlijkse groei komt daarmee op 325.000 ‘instappers’.

In zijn toespraak benadrukte Jan Walraven het belang van goede afspraken over de plaatsen, waar de reiziger een OV-chipkaart kan aanschaffen. Begin 2008 zal er helderheid komen over de tarieven die gerekend gaan worden. Immers, de reiskosten voor de bus (en voor metro en tram) kunnen dankzij de OV-chipkaart veel preciezer worden berekend. Niet meer per zone, maar net als bij de trein per afgelegde kilometer. Hierbij geldt als randvoorwaarde dat de overgang van strippenkaart naar OV-chipkaart gemiddeld opbrengstneutraal zal verlopen.

Bron: Stadsregio Arnhem Nijmegen