Auto rijdt gemeentehuis Bemmel binnen – update

Laatste update:

Politie vindt afscheidsbrief bij onderzoek incident Bemmel

Bemmel, 23-08-2018 – De politie weet de identiteit van de dode man die gisteren werd gevonden na de brand in het gemeentehuis in Bemmel. Het gaat om een 59-jarige man zonder vaste woonplaats. Dit is dezelfde man waarover enkele uren voor de brand een melding binnenkwam.

In die melding bleek dat de man mogelijk een gevaar voor zichzelf of anderen kon zijn. Uit de melding bleek niet waarop de dreiging was gericht. De zoekactie die gisteren kort na middernacht werd gestart, had dan ook geen link met het gemeentehuis. Ook waren er eerder geen concrete dreigingen geuit naar de gemeente die te linken zijn aan de gebeurtenissen van gisteren.
Beelden en brief

Met de identificatie van de dode man is het onderzoek nog niet afgerond. Het politieonderzoek is nog in volle gang. Er zijn sporen vastgelegd en er zijn doorzoekingen in huizen gedaan. De politie heeft bovendien camerabeelden veiliggesteld, waarop te zien is hoe de auto het gemeentehuis binnenrijdt en de brand ontstaat. De precieze inhoud van de beelden wordt niet gedeeld, mede uit respect voor de privacy van de man en zijn nabestaanden. Ook is er een afscheidsbrief van de man gevonden. Op basis van deze bevindingen gaat de politie er op dit moment vanuit dat de actie bij het gemeentehuis door één persoon is uitgevoerd. Mede daardoor schat de politie dan ook in dat er geen verdere dreiging is richting de gemeente of het gemeentehuis.
Bekend bij politie

Gisteren meldde de politie al dat de man bekend was bij het zorgkader. Dat roept vragen op over zijn verleden. De man was bekend bij de politie. Gedetailleerde informatie wordt hier niet over bekend gemaakt, dat zou de privacy van de man en zijn nabestaanden op dit moment teveel schaden. Ook over de inhoud van de afscheidsbrief doet de politie om die reden geen mededelingen.
Verder onderzoek

De komende dagen is er vanuit de politie weinig nieuwe informatie te verwachten. We kunnen ons voorstellen dat er veel vragen zijn over wat er nu precies is gebeurd. Daarover kunnen we echter niets vertellen omdat een politieonderzoek beslotenheid vereist.

Auto rijdt in op gemeentehuis

Bemmel, 22-08-2018 – Afgelopen nacht is een auto het gemeentehuis van Lingewaard binnengereden. In de auto lagen twee gasflessen, waarvan er een is ontploft. Er is een felle brand ontstaan in het gemeentehuis.

Rond 1.55 uur kwam er een alarmmelding vanaf het gemeentehuis. Ook belden getuigen met de politie omdat ze een knal hadden gehoord. Agenten die ter plaatse kwamen zagen dat een auto naar binnen was gereden. Bij de auto werd ook een lichaam aangetroffen.

Dreiging
De politie was de afgelopen nacht al extra alert in de omgeving van Lingewaard. Rond middernacht kwam er namelijk een melding binnen dat een man mogelijk een dreiging voor zichzelf of anderen kon zijn. De man was bekend bij het zorgkader en mede daarom ondernam de politie direct actie. Er is geprobeerd om in contact te komen met de man, er is actief naar hem gezocht en de politie heeft in de nacht op verschillende plaatsen gepost. Helaas werd de man niet gevonden. Terwijl de zoekactie nog gaande was, kwam er de alarmmelding vanaf het gemeentehuis. Daar bleek dat er een auto in het gemeentehuis was gereden.

Aanslag
In de media en op social media wordt veel gespeculeerd of er sprake is van een aanslag. Zolang niet zeker is wie de dode man is en wat het motief is geweest, zijn we terughoudend met dat woord. Wel is duidelijk dat het een bewuste actie is geweest, een ongeluk is uitgesloten. Of dat betekent dat de man ook de gemeente als organisatie als doelwit wilde treffen, is niet bekend.
Hoe verder?

Op dit moment is het politieonderzoek in volle gang. Het onderzoek zicht zich op de identificatie van de overleden persoon, op het vastleggen van sporen en het uitsluiten van betrokkenen van buitenaf. Daarom wordt er nu ook nog niet in detail verteld hoe de auto naar binnen is gereden, en wat er precies is gebeurd.

De politie heeft wel een vermoeden wie de overleden man is. Maar zolang de identificatie niet is afgerond, doet de politie hier verder geen mededelingen over. In de tussentijd doen zowel de politie als de gemeente geen uitspraken over de achtergrond van de man die in beeld is. Natuurlijk heeft iedereen veel vragen, maar die kunnen nu nog niet beantwoord worden.

De leeftijd en woonplaats van de overledene zal vermoedelijk op zijn vroegst morgenochtend bekend worden gemaakt, als de identificatie is afgerond en nabestaanden zijn ingelicht.

Auto rijdt gemeentehuis Bemmel binnen

Bemmel, 22-08-2018 – Afgelopen nacht is een automobilist het gemeentehuis van Lingewaard aan de Kinkelenburglaan in Bemmel binnengereden. Daardoor ontstond er een felle uitslaande brand in het gemeentehuis. De bestuurder is daarbij overleden.

Busje forensische opsporing
Rond 01.55 uur kwamen er meerdere meldingen binnen dat er een knal werd gehoord en dat er vlammen waren te zien uit het gemeentehuis. Eenmaal ter plaatse bleek dat er een auto door de pui naar binnen was gereden en in brand was gevlogen.

Onderzoek
De politie doet op dit moment onderzoek naar de toedracht van het incident. De identiteit van het slachtoffer is nog niet vastgesteld. We hebben een vermoeden wie het slachtoffer is, maar dat wordt op dit moment onderzocht. Ook het uitgebrande voertuig wordt nader onderzocht. Rondom de plaats delict staan schermen opgesteld. Forensische Opsporing is achter de schermen bezig om de sporen veilig te stellen, zodat we een reconstructie kunnen maken van wat zich heeft voorgedaan.

Vragen
We snappen dat er veel vragen zijn rondom dit incident en dat inwoners zich misschien zorgen maken. Wij als politie hebben deze vragen ook. Daarom doen we nu onderzoek en proberen we een reconstructie te maken. Zodra er een update is, melden wij dat actief. Heeft u informatie die het onderzoek verder kan helpen? Dan horen wij dat graag. U kunt contact opnemen met de politie op 0900 8844. Als u anoniem wilt blijven kan dat ook via 0800 7000.