Nijmegen, 11 januari 2009
Drie x prikken tegen baarmoederhalskanker
Deze week ontvingen alle meiden van 13 tot en met 16 jaar een oproep om zich (gratis) te laten inenten tegen baarmoederhalskanker. Drie x een prik van de GGD en dan ben je beschermd! Klinkt goed, zeker als je dan ook nog een iPod kunt winnen. Maar ben je na die priksessie voor altijd beschermd? Heeft het zin als je al ooit seks hebt gehad? En doen die prikken zeer? De GGD geeft antwoord.
Waarom moeten juist jónge meisjes ingeënt worden?
Vaccinatie heeft vooral zin als je nog niet met het virus in aanraking bent geweest. Anders gezegd: als je nog niet seksueel actief bent. Daarom worden meisjes op jonge leeftijd gevaccineerd.
Klopt het dat het alleen zin heeft als je nog geen seks hebt gehad?
Als je geen seks hebt gehad, kun je niet besmet zijn met het virus. Dus dan heeft vaccinatie altijd zin. Maar ook als je (weinig) seksueel contact hebt gehad, is het mogelijk dat je niet besmet bent. Dus ook dan is het zinvol om de prik te halen.
Is het nodig om de prik te halen als je (als meisje) op meisjes valt?
Ja. Je kunt het virus ook krijgen als je met een meisje vrijt.
Waarom zijn er drie prikken nodig?
Na één prik maakt het afweersysteem nog niet voldoende afweerstoffen aan om goed beschermd te zijn tegen de ziekteverwekker. Bij elke volgende prik wordt de afweerreactie versterkt. Na drie prikken ben je voldoende beschermd.
Heeft de prik bijwerkingen?
Behalve van de prik zelf, merk je meestal niets van de inenting. Sommige meisjes hebben kort na de inenting last van pijn, jeuk, een rode huid of een verdikking op de prikplek. Ook kun je koorts of hoofdpijn krijgen. De meeste klachten zijn mild en gaan vanzelf weer weg.
Op de website www.prikenbescherm.nl staan nog veel meer vragen en antwoorden over baarmoederhalskanker en de HPV-vaccinatie. Wil je weten waar en wanneer jij de eerste twee prikken kunt gaan halen, kijk dan op www.ggd-nijmegen.nl onder ‘informatie over de HPV-vaccinatie’. Daar vind je het oproepschema voor alle meisjes in de regio Nijmegen.
Bron GGD Nijmegen
Rubriek Gezondheid