Bedrijfsleven Gelderland: voorzichtig herstel

Arnhem, 10 september 2010

Bedrijfsleven Centraal Gelderland: voorzichtig herstel

Het bedrijfsleven in Centraal Gelderland laat in het derde kwartaal van 2010 een flink omzetherstel zien. De omzettoename wordt voor een groot deel gedragen door de stijging van de export. Bedrijven profiteren van de aantrekkende wereldhandel en de goedkope euro. Ook positief is dat de werkgelegenheid is verbeterd. De andere indicatoren laten nog een wisselend beeld zien. Dit duidt op een voorzichtig herstel echter van een evenwichtig herstel is nog geen sprake. Opvallend is dat voor het komende kwartaal het bedrijfsleven somber is gestemd. Zo wordt een negatieve omzet- en exportontwikkeling verwacht.

Trend omzetontwikkeling
De omzetindicator laat in het derde kwartaal in Centraal Gelderland een opleving zien, ongeveer gelijk aan het beeld van Nederland. Per saldo realiseerde 15%* van de ondernemers een omzetgroei. Alle sectoren dragen bij aan deze groei. De toename is het sterkst in de industrie en transportsector. Voor het 4e kwartaal is het bedrijfsleven wat minder optimistisch. Er wordt rekening gehouden met een dalende omzetontwikkeling. Deze negatieve verwachtingen kunnen worden verklaard door een teruglopende orderpositie. De verwachtingen van de productie laten dientengevolge een negatieve ontwikkeling zien.

Werkgelegenheid
De toename van de omzet en export heeft ook een positieve invloed op de werkgelegenheid. Per saldo is de werkgelegenheid in Centraal Gelderland licht gestegen. In de transportsector, de industrie, de landbouw & visserij en met name de detailhandel is het aantal personeelsleden toegenomen. In de groothandel, de dienstensector en de bouw is nog altijd sprake van personeelskrimp. Centraal Gelderland doet het beter dan landelijk. In het totale Nederlandse bedrijfsleven is de werkgelegenheid per saldo gedaald met 3,5%. Voor het vierde kwartaal wordt (nog) geen herstel van de werkgelegenheid verwacht.

Sectorale verschillen
In het tweede kwartaal was er in de dienstensector sprake van herstel. Dit herstel zet in het derde kwartaal door. De bouw heeft het nog steeds moeilijk. Positief is de lichte omzetgroei in Centraal Gelderland. Van een volledig herstel in de bouwsector is echter nog geen sprake. De werkgelegenheid daalt, de winstgevendheid staat nog altijd onder druk en de bouwondernemers zijn somber over het huidige economische klimaat. De detailhandel, groothandel en de industrie laten een wisselend beeld zien. De industrie lijkt de weg naar boven weer te hebben gevonden, dit uit zich met name in mooi omzet- en exportcijfers.

Belemmeringen activiteiten
Aan de bedrijven is gevraagd welke belemmeringen zij ervaren als gevolg van de huidige economische situatie. Circa de helft van de ondernemers geeft als antwoord: “geen belemmeringen”. Een derde van de bedrijven in Centraal Gelderland en Nederland heeft last van onvoldoende vraag. Ook liquiditeitsproblemen wordt door 1 op de 10 ondernemingen genoemd. Een klein deel van de bedrijven geeft aan dat de weersomstandigheden een negatieve invloed hebben op hun bedrijfsvoering.
 
Ondernemersvertrouwen
Het ondernemersvertrouwen voor het komend kwartaal daalt zowel landelijk als regionaal. Dit komt vooral door negatieve verwachtingen over de ontwikkeling van de omzet en export. De daling van de export kan mede het gevolg zijn van een afnemende groei van de wereldhandel. De andere graadmeters voor het ondernemersvertrouwen – de ontwikkeling van de werkgelegenheid en de investeringen – dragen eveneens in negatieve zin bij aan het vertrouwen. Het dalend ondernemersvertrouwen zou een indicatie kunnen zijn voor een stagnatie of een terugval van de economische groei.

Minder administratieve lasten door gezamenlijk conjunctuuronderzoek
De Conjunctuurenquête Nederland (COEN) is de opvolger van de ERBO, de voormalige conjunctuurenquête van de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel, VNO-NCW, MKB Nederland, EIB en CBS hebben gezamenlijk de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) geïnitieerd, opgebouwd rondom bestaande maandenquêtes van CBS en EIB. Dit onderzoek brengt vier keer per jaar de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen in het Nederlandse bedrijfsleven in kaart, uitgesplitst naar regio en bedrijfstak. Door de intensieve samenwerking dalen de administratieve lasten in verband met deze conjunctuurenquêtes met een kwart, terwijl de kwaliteit van de statistiek verbetert en de onderzoekskosten dalen.
 
Bron Kamer van Koophandel Centraal Gelderland