Nijmegen, 30 juni 2009
Positief en stabiel beeld stadscentrum in 2008
Het aantal banen in de Nijmeegse binnenstad is de afgelopen jaren gegroeid naar 14.900. Bezoekers verblijven langer in het centrum en besteden er ook meer geld. Het aanbod en de sfeer van de binnenstad waarderen ze nog altijd met een ruime voldoende. Het horeca-aanbod wordt het meest gewaardeerd. Dit zijn enkele conclusies uit de Stadscentrummonitor 2008/2009.
Binnenstadseconomie toont positief beeld
Het aantal banen is tussen 2004 en 2008 gegroeid met zeven procent, vooral in de dienstensector. Ook het investeringsvolume in de binnenstad is sinds 2004 flink toegenomen, met name in de woningbouwsector. De omzet en rendementontwikkeling van de detailhandel en horeca laten in 2007 een bijzonder gunstig beeld zien, en zijn vergelijkbaar met andere steden. Opgemerkt moet worden dat het om gegevens gaat van vóór de aanvang van de economische recessie. De effecten daarvan waren in het voorjaar van 2009 in de detailhandel nog niet substantieel merkbaar. Volgens branche-organisatie Vedis reageert de detailhandel doorgaans negen maanden later op een recessie dan andere sectoren. Eind dit jaar brengt de gemeente de effecten van de crisis voor de horeca, detailhandel en dienstverlening alsnog in kaart.
Bezoekers
Bezoekers blijven gemiddeld langer (2 uur en 45 minuten) en besteden meer (53 euro per persoon) in de stad. De zaterdag is de drukste dag. De uitkomsten van de stadscentrummonitor bevestigen dat bezoekers niet alleen naar de binnenstad gaan om te winkelen, maar steeds meer om te ‘beleven’: evenementen, cultuur en horeca worden steeds belangrijker. Het totale aanbod en de ambiance van de Nijmeegse binnenstad krijgen net als in 2006 een ruime voldoende: een 7,4. Winkelen is nog steeds het hoofddoel van een bezoek, maar de horeca is een toenemende trekker. Het horeca-aanbod wordt met een 7,6 ook het hoogst gewaardeerd. Het laagste cijfer is voor het groen in de binnenstad, een 6. De verwachting is dat dit cijfer door recente investeringen in het groen (Groene Allure Binnenstad) verder gaat stijgen. De ondervraagde bezoekers waarderen de kwaliteit en variëteit in het winkelaanbod met een ruime 7, maar de helft zegt wel enkele luxere winkels in het centrum te missen. Het publiek kiest de Broerstraat, Marikenstraat en Grote Markt als belangrijkste routes, maar de monitor toont aan dat ook de ringstraten duidelijk vaker worden bezocht; vermoedelijk een gevolg van herinrichting en promotie. Ook de Molenpoort en Augustijnenstraat laten toenames zien.
Bereikbaarheid en parkeren
Het centrum trekt steeds meer bezoek van buiten de regio: 20% van de ondervraagde binnenstadsbezoekers in 2008, ten opzichte van 17% in 2006 en 14% in 2004. Als wordt gekeken naar hoe de totale groep bezoekers naar het centrum reist, dan neemt het aandeel dat per auto komt af en het aandeel fietsers toe. De meeste bezoekers komen in 2008 met het openbaar vervoer. Meer dan één op de tien bezoekers maakt gebruik van gratis busvervoer voor 65-plussers naar de binnenstad. Opmerkelijk is dat een ruime meerderheid van de bezoekers de fietsers in de winkelstraten en bussen in het winkelgebied niet als probleem, of zelfs als goede zaak ervaren.
Dat minder mensen voor de auto kiezen, betekent niet dat het absolute aantal bezoekers per auto is gedaald. Het aantal afgezette parkeeruren is in 2007 en 2008 namelijk gestegen, net als het totaal aantal bezoekers aan de binnenstad. Opvallend is verder dat de waarderingscijfers voor bereikbaarheid per auto, beschikbaarheid van parkeerplaatsen en parkeertarieven in 2008 voor het eerst sinds jaren weer stijgen. Daarbij moet opgemerkt worden dat de score nog altijd onvoldoende is. De gemeente werkt aan verbetering van dit cijfer, onder andere via de realisatie van een nieuwe parkeergarage aan de Van Schaeck Mathonsingel.
Toekomst
Bezoekers zien groeikansen voor de toekomst, vooral in het vernieuwen van Plein 1944 en de komst van meer parkeergelegenheid. Als bedreiging worden het uitstel van verbouwingen en de economische crisis genoemd.
De gemeente blijft investeren in het stadscentrum, met name in Plein 1944, de ringstraten en de Hessenberg. Ook de komende jaren blijft groen een aandachtspunt. Aan de verbetering van de autobereikbaarheid wordt gewerkt met een tweede Stadsbrug en een nieuwe parkeergarage onder de van Schaeck Mathonsingel. De gemeente overlegt met makelaars, ondernemers en vastgoedeigenaren om gezamenlijk de leegstand in het stadscentrum aan te pakken en gericht winkels en andere bedrijven naar de binnenstad te trekken. Verder wordt momenteel nieuw toerismebeleid opgesteld.
De resultaten uit de Stadscentrummonitor geven aanleiding om mee te dingen naar de prijs voor Beste Binnenstad 2009-2011.
Voor dit tweejaarlijks onderzoek in opdracht van de gemeente zijn in het najaar van 2008 ruim 1000 enquêtes afgenomen onder passanten in de binnenstad. Verder is het druktebeeld gemeten met voetgangertellingen in de belangrijkste winkelstraten. Daarnaast worden verschillende statistieken gebruikt om ontwikkelingen en beleidseffecten te traceren, zoals parkeerafzetcijfers, werkgelegenheidsgegevens en de registratie van bouwvergunningen.
Bron Gemeente Nijmegen
Rubriek Nijmegen-centrum