Beleef de luxe van Nijmegen!, 12 mei

Tweede Pinksterdag openingsevenement ‘Beleef de luxe van Nijmegen!’
Historische stadswandeling en als hoofdprijs een week met de hele familie in Frans kasteel!
 
Op Tweede Pinksterdag, maandag 12 mei, start het festival ‘Beleef de luxe van Nijmegen!’ met een heel bijzonder evenement. Gebaseerd op de geschiedenis van Nijmegen zullen tal van historische figuren herleven op de historische locaties in de stad waar zij bij horen.
Keizer Karel de Grote in het Valkhofpark, Romeinen en Bataven aan de Waal, de stadsbeul op de Blauwe Steen,de plek waar vroeger de openbare executies plaatsvonden, maar óók Cineast Joris Ivens op het plein dat naar hem genoemd is, Moenen bij zijn beeld naast de Sint Stevenskerk en Mariken van Nieumegen op de Grote Markt. Van weeskinderen bij het oude Burgerweeshuis tot Johannieter monniken bij de Commanderie van Sint Jan en vele andere uit de stadsgeschiedenis bekende figuren.

Stadswandeling
Bezoekers èn inwoners van Nijmegen worden uitgenodigd om –uiteraard gratis- een stadswandeling te maken langs de mooiste historische plekjes van de binnenstad. Onderweg kunnen twintig vragen over Nijmegen en de geschiedenis van de stad en haar inwoners op een speciaal vragenformulier beantwoord worden. Belangstellenden kunnen de gratis stadswandeling èn het vragenformulier afhalen bij o.a. het Uit-bureau Nijmegen. De folder mèt het vragenformulier is ook in tal van winkels in de binnenstad te vinden!

Hoofdprijs een lang weekend kasteelheer!
Uit de goed beantwoorde vragenformulieren zal één hoofdprijswinnaar getrokken worden. Deze mag zich met zijn of haar héle familie (tot max. 20 personen) een lang weekend kasteelheer of – vrouwe noemen van het luxe kasteel ‘Château de Coulon’ in Frankrijk!

Ambassadeurs van Nijmegen
Bezoekers èn bewoners van de stad die op Tweede Pinksterdag deze speciale stadswandeling maken, zullen automatisch ambassadeurs van Nijmegen worden, want je komt op plekjes, die je waarschijnlijk nog nooit hebt gezien en waarvan je de schoonheid nog nooit hebt ervaren! Voeg daarbij de historische figuren, die éénmalig op deze historische plekjes te zien zullen zijn en de beleving van hoe het leven in de stad vroeger geweest moet zijn, is compleet!

Opening op Blauwe Steen
De historische figuren zullen zich op Tweede Pinsterdag verzamelen bij het beeld van Bisschop Hamer aan het Keizer Karelplein, waarna men in optocht door de Molenstraat naar de Blauwe Steen trekt. Dáár vindt om 13.30 uur de officiële opening plaats van ‘Beleef de luxe van Nijmegen!’ door Wethouder Hannie Kunst. Vervolgens zullen alle historische figuren hun plaatsen innemen op de locatie waarmee zij verbonden zijn. Alle bezoekers en stadsinwoners kunnen vervolgens de speciale stadswandeling maken èn de vragenformulieren beantwoorden tot 17.30 uur.

Fototoestel mee!
Omdat alle historische figuren slechts éénmalig bij alle plekken waar zij geworteld zijn te zien zullen zijn, is het leuk om tijdens uw eigen stadswandeling een fototoestel mee te nemen om samen mèt deze historische figuren op de foto te gaan!

Beleef de luxe van Nijmegen
Het festivalthema ‘Beleef de luxe van Nijmegen!’is gebaseerd op de tentoonstelling ‘Luxe en Decadentie, leven aan de Romeinse Goudkust’, die vanaf 23 augustus in Museum Het Valkhof staat. Tal van bestaande evenementen haken aan bij dit thema door speciale arrangementen samen te stellen om bezoekers nóg meer reden te geven de oudste stad van Nederland te bezoeken. Ook worden door de horecabedrijven van Nijmegen speciale arrangementen samengesteld, worden diverse souvenirs en producten in het festivalthema ontwikkeld.

Immaterieel
Naast de materiële luxe die in verleden en heden op tal van plaatsen zichtbaar is , focust het festival vooral op de immateriële kant van luxebeleving en wordt een zoektocht ingezet naar de ‘miljonairs van geluk’.

Binnenstadsmanagement
‘Beleef de luxe van Nijmegen!’is een initiatief van de Stichting Binnenstadsmangement Nijmegen en duurt tot eind 2008.