Stille bevoorrading AH-winkels buiten de spits

Nijmegen, 12 juni 2008

Vanaf 16 juni rijden er bij vier AH-filialen in de stad in de vroege uren ‘stille’ vrachtwagens. Bij wijze van proef mogen ze tussen 5.30 en 7.00 de winkels bevoorraden. Groot voordeel hierbij is dat door het vroege tijdstip de vrachtauto’s minder parkeerdruk en filedruk veroorzaken, het verkeersveiliger is en er minder luchtverontreiniging optreedt. Of er meer overlast is voor de omgeving wordt strak gemonitord.

De AH-filialen die deelnemen zijn de winkels aan de st. Jacobslaan 61, Molenweg 11, Jonagoldstraat 57 (Oosterhout) en het nieuwe filiaal aan de van Schevichavenstraat.
Binnen de Nederlandse wetgeving gelden strenge geluidsnormen voor het laden en lossen bij detailhandel in de avond- en nachtperiode. Hierdoor is het voor vervoerders vaak moeilijk om op tijd de vrachten af te leveren. Vrachtwagens rijden daardoor vaak in de spits.
Bij het ministerie van Economische Zaken is het PIEK-project gestart om zowel te zorgen dat er geen geluidsoverlast is voor omwonenden als tegenmoet te komen aan wensen van gemeente en vervoerders (betere spreiding van de bevoorrading over de dag). Hiervoor zijn de ‘stille’ vrachtwagens ontwikkeld. In deze vrachtwagens zijn verschillende technieken toegepast om het vervoer stiller te krijgen. Van een stillere laadklep en koelmachine tot aan de constructie van de oplegger en carrosserie. De wagens zijn te herkennen aan de PIEK-sticker van het ministerie. Experimenten in andere steden met deze PIEK-materialen zijn zeer succesvol verlopen.
Doordat vrachtwagens nu niet in de file staan, bespaart de transporteur op brandstof en wordt minder CO2 uitgestoten. Het is dus niet alleen sneller, maar ook nog eens milieuvriendelijker en efficiënter. Gemiddeld wordt per vrachtwagenrit de uitstoot van drie personenauto’s bespaard. De verkeersveiligheid verbetert ook; vrachtwagens hoeven zich niet meer tussen winkelende mensen te manoeuvreren.

Omwonenden van de bestaande AH-vestigingen hebben een brief gehad met alle informatie en een telefoonnummer om eventuele klachten door te geven. De proef loopt tot 4 oktober, waarna er een evaluatie volgt.

Bron Gemeente Nijmegen