Schilderijen Marian Bax – Bieb Overasselt, mrt

Het maken van een schilderij is een avontuur

Tentoonstelling schilderijen Marian Bax
Bibliotheek Overasselt – 4  tot 27 maart 2009


De doeken van Marian kenmerken zich door de dynamiek en kracht die ze in heldere kleuren weet weer te geven. Haar schilderijen ontstaan in een intuïtief proces. Schilderen is voor haar een zoektocht naar kleur, compositie en spanning. De werken houden niet op aan de randen. Lijnen en vlakken lopen van het doek af en geven de aanschouwer de mogelijkheid om het beeld aan te vullen. Zo wordt de kijker deelgenoot van het avontuur dat het maken van een schilderij voor Marian is.

Van 4 maart tot 27 maart 2009 exposeert Marian Bax haar olieverfschilderijen in Bibliotheek Overasselt. Wilt u een indruk van haar schilderijen kijk dan op www.marianbax.nl

Marian Bax legt uit hoe ze te werk gaat. “Het maken van een schilderij is voor mij een avontuur. Tekenen en schilderen was voor mij als kind al een hobby. Een hobby die ik als autodidact, verder heb ontwikkeld tot wat nu voor mij een passie voor vormgeving in beeld en kleur is. Mezelf creatief kunnen uiten is een levensvoorwaarde geworden. Dit doe ik onder andere door te schilderen.

Na met diverse technieken gewerkt te hebben ontdekte ik dat olieverf dé verf voor mij is. Het geeft prachtige heldere kleuren waarmee ik zowel dekkend als transparant kan werken en het droogt langzaam dus ik kan er lekker lang in door werken.

Ik werk vanuit mijn intuïtie door in contact te zijn met het schilderij waaraan ik werk. Door veel op afstand te kijken naar mijn werk voel ik wat het schilderij nodig heeft. Van daaruit reageer ik. Zo ontstaat een spannend samenspel van actie en reactie. De meeste schilderijen ontstaan zonder vooraf te weten welk eindresultaat ik wil bereiken, waarbij ik me laat me leiden door wat de verf op mijn doek me doet. Ik wil dynamiek en kracht tot uitdrukking brengen, gebruik makend van heldere, levendige, vaak felle kleuren.

De expressiemogelijkheden zijn eindeloos. Het maken van een schilderij is voor mij daarom een avontuur, een gevecht soms tussen vormgeving, compositie en kleur, waarbij ik op een gegeven moment grip krijg op wat er ontstaat. Dat is het moment waarop het zoeken verandert in passie en het schilderij mij niet meer los laat tot het helemaal voltooid is. Als het af is, is het iets geworden dat buiten mij staat en dat ik los laat. Er is dan weer ruimte voor een nieuw avontuur.”