Werknemers Bijenkorf Arnhem blijven ‘slapen’

Utrecht, 21 november 2008

FNV Bondgenoten: akkoord bereikt bij Bijenkorf, acties van tafel

FNV Bondgenoten heeft vanmiddag aan het eind van de middag een principeakkoord bereikt bij de Bijenkorf. De Bijenkorf heeft alle eisen uit het ultimatum van de vakbond ingewilligd. De werkonderbrekingen en acties die de komende tijd gepland stonden zijn hiermee van de baan.

Henk van der Ploeg, bestuurder FNV Bondgenoten: “Dit is een grote overwinning voor de werknemers. Ze hebben er de afgelopen weken hard voor gestreden. Maar het resultaat is er dan ook naar. Alle verslechteringsvoorstellen zijn van tafel. Daarnaast is er met terugwerkende kracht tot 1 juli 2008 een loonsverhoging van 3,25 procent afgesproken.”

De cao geldt voor alle werknemers van de Bijenkorf en gaat in per 1 februari 2008. De cao is afgesproken met een looptijd van een jaar. “De looptijd tot februari betekent dat we al snel weer om tafel moeten voor de volgende cao. De Bijenkkorf weet nu wat een slagkracht deze mensen hebben en hoe belangrijk hun personeel een goede cao vindt. Ik hoop dan ook dat de volgende onderhandelingen een stuk soepeler lopen,” aldus Henk van der Ploeg.
  
————-
 
Utrecht, 20 november 2008

FNV Bondgenoten: Acties Bijenkorf nemen toe en verharden

Na eerdere succesvolle acties bij vestigingen van de Bijenkorf in het hele land, gaat FNV Bondgenoten door met actievoeren. Er staan zes nieuwe acties op het programma in de komende 14 dagen. Zolang de directie niet akkoord gaat met de gestelde eisen van de bond, worden er in diverse vestigingen hardere acties gevoerd, waaronder werkonderbrekingen.

Zo is er vandaag in Arnhem vanaf 17.00 uur een ‘slaapactie’ georganiseerd om de onvrede van het personeel kenbaar te maken over onder meer de nieuwe roostervoering van de winkel. Vakbondsbestuurder Henk van der Ploeg: “Als de Bijenkorf zijn zin krijgt, dan kun je je bed maar beter in de winkel zetten. Dan ben je immers echt 7 dagen per week en 24 uur per dag inzetbaar!”

“De werkonderbrekingen zijn een zwaardere manier van actievoeren”, aldus van der Ploeg. Deze vinden onder meer plaats op 24 november in Rotterdam, waar personeel naar de vestiging in Den Haag gaat om samen met de collega’s daar de Bijenkorf ‘op te leuken’. Op woensdag 26 november vindt er vanaf 11.00 een vlaggenactie plaats in Maastricht. Groningen en Utrecht leggen op 3 december het werk voor een paar uur stil.

De bond eist niet alleen een loonsverhoging van 3,5 procent, ook moeten alle voorgestelde verslechteringen van de arbeidsvoorwaarden van tafel.
Het cao conflict duurt inmiddels al maanden en in alle vestigingen wordt actiegevoerd. De acties worden ook gesteund door de ondernemingsraad die zich voor 100% achter de eisen van de bond heeft geschaard. De acties duren totdat er een nieuwe en betere cao is afgesloten, aldus de vakbond.

Vervolgacties in december worden voorbereid.

———————

Utrecht, 19 november 2008
 
FNV Bondgenoten: Werknemers Bijenkorf Arnhem blijven ‘slapen’ voor cao

Werknemers van de Bijenkorf in Arnhem voeren donderdag ludiek actie voor een goede cao. Voor de hoofd- en personeelsingang komen een behoorlijk aantal stretchers te staan, waar actievoerders en hun familieleden gaan ‘slapen’ om zo de realiteit van de verslechteringen weer te geven. In navolging van hun collega’s elders in het land gaan zij tevens met muziek door de winkel om hun collega’s en klanten te laten weten wat er aan de hand is..

Henk van der Ploeg, bestuurder FNV Bondgenoten: “Om het door de Bijenkorf zo gewenste systeem van zelfroosteren in te voeren, willen ze eerst alle beperkende maatregelen uit de cao slopen. Dat houdt in dat mensen onbeperkt ’s avonds en in het weekend ingezet kunnen worden en er zo flexibel met hun uren omgegaan wordt, dat ze inderdaad beter kunnen blijven slapen.”

Het conflict bij de Bijenkorf loopt inmiddels al maanden. Sinds de Drie Dwaze Dagen begin oktober voert FNV Bondgenoten actie bij de verschillende vestigingen. De acties gaan door totdat er goede nieuwe cao afgesproken wordt. De ondernemingsraad van de Bijenkorf heeft inmiddels in een nieuwsbrief laten weten volledig achter de vakbond te staan.

Bron FNV Bondgenoten