Bijzondere bijstand – Huishoudelijke apparaten

Nijmegen, 18 december 2007

Bijzondere bijstand huishoudelijke apparaten in natura

Vanaf 1 januari verstrekt de gemeente Nijmegen bijzondere bijstand voor huishoudelijke apparaten en computers alleen nog in natura. In een openbare aanbesteding zijn de firma’s Doorman en Orbit als meest geschikt naar voren gekomen. Hiermee zijn de Nijmeegse minima verzekerd van kwalitatief goede apparaten, garantie en service.

Nijmeegse huishoudens die leven van een laag inkomen, kunnen een beroep doen op de bijzondere bijstand als zij voor noodzakelijke kosten komen te staan, die ze niet zelf kunnen betalen. Hierbij gaat het vaak om de aanschaf van huishoudelijke apparaten.

Het verstrekken van die apparaten in natura heeft een aantal voordelen. Door te werken met een openbare aanbestedingsprocedure kan de gemeente een gunstigere prijs/kwaliteitverhouding bedingen dan particulieren. De gemeente heeft gekozen voorvan A-kwaliteit met extra garantie, inclusief aflevering, volledige aansluiting en goede service. De nieuwe werkwijze zorgt er ook voor dat de apparaten sneller geleverd kunnen worden en dat is bij huishoudelijke apparatuur heel wenselijk. Verder is van groot belang dat de bijzondere bijstand niet opgaat in het afbetalen bij mensen die rood staan. Bij de verstrekking in natura krijgen ze altijd het benodigde apparaat geleverd.

Mensen die recht hebben op bijzondere bijstand kunnen een door de gemeente gekozen apparaat afnemen. Maar ze kunnen ook een ander, vergelijkbaar, apparaat bij dezelfde leverancier uitzoeken. Eventuele meerkosten zijn wel voor hun eigen rekening. Overigens krijgen mensen niet altijd een nieuw apparaat. Wanneer ze een goed apparaat hebben met een klein mankement wordt besloten tot reparatie.

Of mensen in aanmerking komen voor bijzondere bijstand hangt af van hun (gezins)inkomen en persoonlijke situatie. Bijzondere bijstand wordt alleen verstrekt voor noodzakelijke kosten, die op geen andere manier betaald kunnen worden. Soms krijgen mensen de bijzondere bijstand als gift, bijvoorbeeld als ze langer dan drie jaar op bijstandsniveau leven. En soms gaat het om het verstrekken van een lening. Ook in dat geval worden de apparaten in natura verstrekt.
Alle andere kosten van de bijzondere bijstand vergoedt de gemeente nog in geld.

Bij de aanbesteding voor de verstrekking in natura gaat het naar schatting om ongeveer duizend wasmachines, achthonderd koelkasten, vierhonderd tv’s, vierhonderd kooktoestellen en vierhonderd stofzuigers in twee jaar tijd. Hiermee is ongeveer een miljoen euro gemoeid. De firma Doorman levert wasmachines, koelkasten, kooktoestellen, stofzuigers en televisies. De firma Orbit levert computers voor kinderen die voor het eerst naar de brugklas gaan.
Burgers kunnen voor informatie over de bijzondere bijstand terecht bij Loket Zorg en Inkomen (Stadswinkel, Mariënburg 75, (024) 329 9988). Of op de digitale balie www.nijmegen.nl

Bron; Gemeente Nijmegen