Biotopia? Over genen, DNA… LUX, 18 okt

LUX, maandag 18 oktober 2008

LUX Nijmegen presenteert in Oktober Kennismaand: Biotopia?
Alles over genen en omgeving

We passen tomatenplanten aan zodat ze in droge gebieden overleven. We slaan DNA-materiaal van criminelen op voor een veiligere leefomgeving. We maken nieuwe bomen voor duurzame biobrandstoffen, voor een beter leefmilieu. Want het zit de mens in de genen zijn natuurlijke omgeving aan te passen. Maar is het lekker wonen in Biotopia?

In het programma ‘Biotopia? Alles over genen en omgeving’ onderzoeken LUX en het Centre for Society and Genomics met beeld, geluid, experiment, film, theater, Lagerhuisdebat de nieuwe verhouding tussen genetische kennis en leefomgeving. Ervaar de wetenschappelijke fascinatie en debatteer mee over de nieuwe maatschappelijke vragen die dat oproept.

Marathoninterview
Theatermaker Jan van den Berg (AdHoc) interviewt in marathon bevlogen Nijmeegse genomicswetenschappers over hun leven in het biotoop. LUX-huis-veejay Martijn Grootendorst brengt het lab in beeld. Met o.a.: Joop Ouborg, Hub Zwart, Titti Mariani, Nine Knoers

Lagerhuisdebat I Biobrandstoffen, gentech en voedselcrisis
Genomicsonderzoek biedt mogelijk een antwoord op de wereldwijde voedselcrisis. Maar accepteren we genetisch gemodificeerde bomen in ruil voor biobrandstoffen die niet uit voedselplanten gemaakt worden? Met Liesbeth van Tongeren (Greenpeace NL) en René Custers (Vlaams Instituut voor Biotechnologie).

Filmdebat The Dodo game
De documentaire The Dodo Game gaat over de legendarische vogel, een idealistische onderzoeker die strandt in commerciële belangen en andere maatschappelijke gevolgen van het genetica-onderzoek. Met Fons Werrij (voorzitter MCG-programma), Hub Zwart (CSG) en Pieter van der Wielen (VPRO Noorderlicht).

Lagerhuisdebat II DNA op de crime scene
Het oplossen van de Puttense moordzaak heeft het belang van het opslaan van DNA-materiaal weer eens bewezen. Als we DNA bewaren, worden meer daders gepakt. Maar hoever kan dat gaan? Met Peter de Knijff (ambassadeur Oktober Kennismaand), Kees van der Beek (Nederlands Forensisch Instituut) en Victor Toom (Universiteit van Amsterdam).

Zaterdag 18 oktober | Aanvang 20.00 uur | Entree € 5,-
Biotopia? is een programma i.h.k.v. Oktober Kennismaand. Samenwerking van LUX en het Centre for Society and Genomics.