Bofvaccinatie voor studenten universiteit

Nijmegen, 24 augustus 2011

Omdat het aantal bofgevallen onder studenten de laatste jaren is gegroeid, biedt de GGD in het studiejaar 2011-2012 – tegen gereduceerd tarief – een bofvaccinatie voor studenten. De vaccinatie is bedoeld voor studenten die nooit of slechts één keer een bofvaccinatie (BMR-prik) hebben gehad.

Sinds december 2009 is er in Nederland een toename van bof, vooral onder universiteitsstudenten. Bof is een zeer besmettelijke ziekte, waarbij de speekselklier bij het oor ontstoken is. Het risico op complicaties is groter als mensen de bof na hun kindertijd krijgen.
Opvallend is dat studenten die in het verleden al een bofvaccinatie hebben gehad, ook de bof krijgen. Waarschijnlijk omdat de werking van de vaccinatie in de loop van de jaren afneemt.

Bescherming uit het verleden
Studenten die de ziekte hebben doorlopen, hoeven geen vaccinatie te halen. Ook studenten die in het verleden al twee BMR-prikken kregen (de prik wordt sinds 1987 als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma aangeboden bij 14 maanden en op negenjarige leeftijd), hebben geen extra bofvaccinatie nodig. Zij kunnen de bof wel krijgen, maar de kans op complicaties, zoals onvruchtbaarheid, is veel minder groot.

Korting voor RUN-studenten
De bofvaccinatie wordt aangeboden als eenmalige BMR-prik. Studenten die staan ingeschreven bij de Radboud Universiteit Nijmegen, kunnen vanaf 1 september voor 20 euro een BMR-prik halen bij de GGD. Een afspraak maken kan telefonisch via: 024-3297130. Studenten die willen weten of en hoe vaak ze de BMR-prik in het verleden hebben gehad, kunnen daarvoor contact opnemen met het RCP-kantoor (entadministratie) in de regio waar zij geboren zijn.
 
Bron GGD Regio Nijmegen