Bossche Allemantel in Museumpark Orientalis


Bossche Allemantel 
 
Bossche Allemantel in Museumpark Orientalis

 
Van 13 september t/m 23 november 2008 is in Museumpark Orientalis de mantel te zien die de Brabantse kunstenares Nelleke de Laat heeft gemaakt voor het beeld van de Zoete Moeder in de Sint-Jan van ‘s-Hertogenbosch. Het is een zeer bijzondere mantel, omdat hij is samengesteld uit een groot aantal dierbare en vaak zeer emotionele herinneringen van uiteenlopende aard. Om die reden wordt het de Allemantel genoemd: een mantel van alleman voor het meest bekende miraculeuze beeld van Nederland.

Mantel met een verhaal
Nelleke de Laat kreeg het idee voor deze mantel medio 2007, toen zij drie maanden exposeerde in het Noord-Brabants Museum in ‘s-Hertogenbosch. Via de pers riep zij mensen op een dierbaar lapje in te leveren met een briefje erbij waarin dat ‘dierbare’ verklaard werd. Dit leverde 330 stukjes stof op. Er kwamen zeer emotionele brieven binnen over de herkomst van die lapjes: het doopjurkje van een jong gestorven kind, een sjaal van een gestorven geliefde, stukjes kleding van een meisje dat vermoord was, een fragment van het uniform van een soldaat uit Uruzgan. Zowel zeer bekende als onbekende Nederlanders hebben met hun stofjes aan de mantel bijgedragen. Alle lapjes werden bewerkt en bijeengebracht in twee lange stroken en bevestigd op hemelsblauwe en aardkleurige Chinese zijde die speciaal voor dit project geschonken was.

Feestelijke publieksopening
Zaterdag 20 september om 14.00 uur organiseert Museumpark Orientalis een feestelijke opening voor het publiek. Er is muziek, een voordracht, een hapje en een drankje. Uiteraard is Nelleke de Laat zelf aanwezig. Iedereen is van harte welkom!
Daarnaast is Nelleke iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur aanwezig in Museumpark Orientalis om te vertellen over de Allemantel.

Religieus erfgoed
In de zomer van 2008 werd de mantel door de bisschop van ‘s-Hertogenbosch, mrg. A. Hurkmans, officieel ingezegend tijdens een dienst in een tot de nok gevulde Sint-Jan. Er was uitgebreid aandacht in de media voor deze gebeurtenis, waaronder in het NOS-journaal. Op aandringen van de schrijver Jan Elemans stelde Nelleke een boek samen met een selectie van de dikwijls erg ontroerende brieven die schenkers van de lapjes aan de kunstenares hadden geschreven. Nelleke de Laat heeft uit alle delen van Nederland en zelfs daarbuiten aanbiedingen gehad om soortgelijke mantels te vervaardigen. Dat wil zij echter niet. Haar inspanningen hangen nu eenmaal samen met haar eigen band met de Sint-Jan en met de devotie tot het daar aanwezige beeld. De Allemantel van de Zoete Moeder is dan ook een prachtig voorbeeld van religieus erfgoed dat nog steeds het middelpunt vormt van een levende devotie.

Nelleke de Laat
Al vanaf haar kinderjaren was het haar lust en haar leven om te tekenen en te schilderen en waar mogelijk zocht zij de artistieke kanten van het leven op. Net zoals zij fraaie zijden stoffen in haar kleding combineert met stoffen, kralen, knopen en vele andere materialen van uiteenlopende herkomst, zo is het interieur van haar huis een grote verzameling van alles wat haar leven bepaalt: gevarieerd, kleurrijk en met aandacht voor het detail, het speelse en het onverwachte. Door dat alles is het lastig haar te kwalificeren: haar omschrijven als schilder en tekenaar doet haar geen recht. Ze maakt eenvoudigweg van haar denken, doen en leven samen een kunstwerk en dat maakt haar zo interessant.

Museumpark Orientalis
Profetenlaan 2
6564 BL Heilig Landstichting
Tel. 024-3823110
www.museumparkorientalis.nl

Openingstijden
1 april t/m 31 oktober
10.00 – 17.00 uur
1 november t/m 31 maart
10.00 – 16.00 uur
Nieuwjaarsdag
12.00 – 16.00 uur
Maandag gesloten

Toegangsprijzen
Volwassenen € 9,50
Kinderen tot 13 jaar € 5,00
 
 
Rubriek Exposities