Bruchem – Geboeid en op sokken ervandoor

Bruchem, 08-02-2009 • Zaterdagnacht rond twee uur reden surveillerende agenten over de Steenweg in Zaltbommel toen zij een fietser zonder verlichting zagen rijden. Deze fietser wilden zij aanvankelijk staande houden toen iets anders hun aandacht trok.

De agenten reden achter de fietser aan over de Middelsteeg bij een tankstation. Daarachter zagen zij een personenauto heel langzaam rijden over een parkeerplaats. Rond die tijd in de nacht trok dat de aandacht van de agenten. Daarop besloten de agenten de bestuurder van de auto te controleren maar nog voor zij de kans kregen om hun richting op te draaien, ging de auto ervandoor. De auto reed over de Steenweg richting Bruchem en daarna over de Krangstraat met grote snelheden. De agenten gingen achter de auto aan en lieten het stopteken oplichten. Hierop reageerde de bestuurder door nog meer gas te geven en er met snelheden van 100 kilometer per uur, binnen de bebouwde kom ervandoor te gaan. De achtervolging ging door Bruchem en Kerkwijk. In de Peperstraat werd de sirene aangezet maar ook hier reageerde de bestuurder niet op. In de Kruisstraat reed de bestuurder zich uiteindelijk klem in een doodlopende straat.

Op sokken en geboeid ervandoor
De bestuurder van de auto en zijn bijrijder, een 18-jarige man uit Bruchem en een 17-jarige jongen uit Gameren, werden direct daarna aangehouden. Toen de agenten de 18-jarige beginnend bestuurder net de handboeien hadden omgedaan, ging hij er dit maal op zijn sokken vandoor. De agenten hadden diensthonden bij zich en zochten met de honden naar de jonge man. Zij vonden hem verstopt achter een woning en namen hem mee naar het politiebureau in Tiel. Agenten vonden in de auto een zakje witte poeder wat nog op drugs getest moet worden. De 18-jarige bleek op het bureau bij de ademanalyse een resultaat te hebben van 395 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht. Hij krijgt hiervoor een proces verbaal. Ook krijgt hij een proces verbaal voor de diverse verkeersovertredingen en waarschijnlijk ook voor de opiumwet. Mocht het poeder drugs blijken te zijn, krijgt zijn bijrijder ook hier een proces verbaal voor.