Burendag Nijmegen – Het Kruispunt, 24 sept

Burendag straatpastoraat Het Kruispunt, Nijmegen

Zaterdag 24 september 2011. 15.00 -17.30u

Bouwbedrijven in het zonnetje bij Burendag straatpastoraat Het Kruispunt

Op Burendag 2011, 24 september a.s., verwelkomt Het Kruispunt in en om de Titus Brandsmakapel in Nijmegen nieuwe en oude buren van de Hessenberg en Doddendaal. Ook andere belangstellenden en weldoeners kunnen komen kennismaken, naar muziek van het jongerenproject luisteren en schilderijen bekijken uit het Atelier van de overlevingskunst.

Speciale aandacht gaat uit naar de mensen van bouwbedrijven Welling en Giesbers uit Wijchen en Hendriks Bouw uit Oss. Welling heeft ons geholpen met een analyse van de problemen aan de gevels, het dak en het plafond. Hendriks Bouw heeft alle gevels van de monumentale Titus Brandsma kapel schoongemaakt en Giebers heeft ze van nieuw voegwerk voorzien.
Welling en Giebers zijn betrokken geraakt via de Stichting Maatschappelijke Meerwaarde, die bedrijven en goede doelen aan elkaar koppelt. Hendriks Bouw heeft zich als aannemer van de nieuwbouw op de Hessenberg aangesloten bij het project.

Het Kruispunt verkeert in financiële nood door het snelle afbrokkelen van steun van overheden, instellingen en fondsen. Het was maar de vraag of het straatpastoraat open kon blijven. Dankzij de steun van kerken en religieuzen uit de regio, maatschappelijke instellingen en betrokken burgers van Nijmegen via de Club van 100 kan Het Kruispunt in ieder geval dit jaar doorgaan. Maar de steun blijft nodig.

In Het Kruispunt kunnen dak- en thuislozen vrijwel elke dag terecht om even op verhaal te komen, via muziek, bezinning, kunst maken of gewoon een gesprek van mens tot mens. Het Kruispunt heeft een geestelijk verzorger en een coördinator in dienst, en wordt gedragen door enkele tientallen vrijwilligers, onder wie ook oud-bezoekers. De vrijwilligers trekken ook de stad in om dak- en thuislozen op te zoeken. Naar schatting 100 mensen van de straat maken gebruik van Het Kruispunt.

Een al jaren goed draaiend initiatief is het Atelier van de overlevingskunst, waar dak- en thuislozen hun verhaal vertellen in schilderingen. Een selectie van het werk wordt op de Burendag tentoongesteld in het voormalige weeshuis De Kroon op de Hessenberg, Spinhuis 2 in Nijmegen. Die tentoonstelling is ook op zondag 25 september van 14.00u tot 17.00u te bezoeken.

De Titus Brandsmakapel aan de Kroonstraat 114, 6511 DX Nijmegen is op 24 september tussen 15.00u en 17.30u open. Rond 16.00u worden de ontbrekende letters aan de gevel gelast en worden de mensen van Welling, Giesbers en Hendriks in het zonnetje gezet. De tentoonstelling kan worden bezocht, er is een hapje en een drankje en er is een optreden van het Jongeren Muziekproject, een nieuwe activiteit van Het Kruispunt.

www.kruispuntnijmegen.nl
www.mensenvandestad.nl