Gratis bus voor 65+

SP: GRATIS BUS VOOR 65+ BEHOUDEN

Nijmegen, 1 oktober 2019

Het busabonnement voor 65-plussers blijft toch bestaan. Dat maakte SP-wethouder Renske Helmer-Englebert op 1 oktober bekend. Voor 49 euro per jaar kunnen ouderen ook volgend jaar nog onbeperkt reizen met de bus. Wie een inkomen heeft van 130 % onder het sociaal minimum, betaalt 15 euro per jaar.

Sinds 2015 kunnen 65-plussers in Nijmegen op initiatief van de SP voor een vast bedrag onbeperkt gebruik maken van het openbaar busvervoer. Per 2020 wordt deze regeling omgezet naar een gratis ov-kaart voor mensen met een laag inkomen (tot 130 % van het sociaal minimum). Oorspronkelijk zou dit betekenen dat ouderen boven deze inkomensgrens geen gebruik meer konden maken van de regeling. Daar komt nu verandering in: SP-wethouder Helmer-Englebert heeft met vervoerder Breng afgesproken dat de regeling ook voor ouderen boven 130 % van het sociaal minimum blijft bestaan.

Yurre Wieken, gemeenteraadslid voor de SP, is positief over het nieuws: “Toegankelijk openbaar vervoer is van essentieel belang om vereenzaming onder ouderen tegen te gaan. Hoewel wij het toejuichen dat ook minima gratis met het ov kunnen, was het een pijnlijke concessie dat een deel van de ouderen het gratis ov-abonnement zou verliezen. Dat is nu gelukkig dus niet meer het geval.”

Een vast bedrag van 49 euro per jaar is meer dan de 10 euro die men voorheen betaalde, maar daar staat tegenover dat dit alleen geldt voor ouderen die meer verdienen dan 130 % van het sociaal minimum. Wieken: “Alleenstaande ouderen met een inkomen van 1343 euro per maand en samenwonenden tot 1836 per maand houden sowieso hun recht op gratis ov, want zij vallen onder de nieuwe regeling voor lage inkomens. Dat gaat om zo’n 7300 Nijmeegse 65-plussers – ongeveer een kwart. Wie erboven valt betaalt voortaan wat meer, maar 49 euro per jaar haal je er zo uit: dat is ongeveer eens per maand op en neer tussen het centrum en Dukenburg.”

Het nieuwe busabonnement gaat in op 1 januari. Bijna een kwart (23,5 %) van de Nijmeegse huishoudens heeft dan recht op gratis busvervoer.

Bron SP Nijmegen

~~~

Nijmegen, maart 2018

Voordelig OV voor 65+

In en rond Nijmegen reizen mensen van 65 jaar en ouder voordelig met de bus. Aanvragen kan bij Breng zodra u de brief van de gemeente heeft met het aanbod van het 65+ busabonnement. Het busabonnement kost € 10,- per kalenderjaar.

Wat u moet weten
Het busabonnement is geldig van maandag tot en met vrijdag ná 09.00 uur en op zaterdag en zondag de hele dag
Bekijk de kaart met het gebied waarin het busabonnement geldig is
Voor lijn 99 (Nijmegen – Overasselt) is het abonnement alléén geldig in de bussen van Breng

Voorwaarden
U bent inwoner van Nijmegen
U bent 65 jaar of ouder
U betaalt bij aanschaf tot het einde van het jaar € 10,-

Meenemen
Legitimatiebewijs
Persoonlijke OV-chipkaart
De brief van de gemeente met het aanbod van het 65+ busabonnement
Voor nieuwe inwoners de welkomstbrief met datum van inschrijving

Alle informatie over ‘OV 65+ Nijmegen’ is te vinden op www.nijmegen.nl

Bron Gemeente Nijmegen  –  Senioren 50+ NijmegenOpenbaar vervoer Nijmegen