Byzantijns & Gregoriaans – Hernen, 2 nov


Karolus Magnus
 
SACRALE MUZIEK, BYZANTIJNS EN GREGORIAANS

Dubbelconcert van Byzantijnse en Gregoriaanse gezangen
Kasteel Hernen te Hernen: 2 november, aanvang 14.00 uur:

Het concert wordt uitgevoerd door de gregoriaanse Schola Karolus Magnus en de Griekse cantors: A. Haldaiakis, A. Lingas, E. Giannopoulos, E. Makris en I. Arvanitis.

Dit concert wordt georganiseerd door de A.A. Brediusstichting in het kader van het cultuurhistorisch festival ‘GELOVEN IN GERDERLAND’. Bij dit festival gaat het niet alleen om materieel, maar ook om immaterieel erfgoed en om ‘ontmoetingen met de verschillende godsdiensten die in Gelderland voorkomen’. Het is de bedoeling dat dit dubbelconcert leidt tot een discussie over de rol van sacrale muziek in enerzijds de Oosterse en anderzijds de Latijnse kerk: overeenkomsten en/of verschillen? De discussie wordt ingeleid door dr. Gerda Wolfram (Universiteit Wenen) met een korte verhandeling over de theologie van de gezangen in de Byzantijnse kerk en prof. dr. Jacques Janssen (Universiteit Nijmegen) met een korte voordracht over Gregoriaanse gezangen.

In de dagen voorafgaand aan deze muzikale manifestatie vindt het zesde symposium over Byzantijnse musicologie plaats in Hernen. Voor de Brediusstichting is de bevordering van de Byzantijnse musicologie een van de belangrijkste doelstellingen. Aan dit symposium nemen ook de in het bovenstaande genoemde, uit Griekenland afkomstige musicologen deel, die zich niet alleen wetenschappelijk, maar ook zeer actief met Byzantijnse kerkmuziek bezighouden: allen zijn dirigent van vooraanstaande Griekse koren.

De belangstelling voor gezangen uit de oosters-christelijke kerk is in Nederland gedurende de laatste decennia sterk toegenomen. Tijdens het Byzantijnse gedeelte van het concert worden middeleeuwse gezangen ten gehore gebracht die direct gereconstrueerd zijn uit manuscripten, naast gezangen uit de moderne Griekse traditie.

De Schola Karolus Magnus uit Nijmegen is in 1988 opgericht om het authentieke Gregoriaans als een kostbaar cultureel en liturgisch erfgoed te bewaren en te propageren. Daarbij baseert zij zich op vroegmiddeleeuwse handschriften. Dirigent is Stan Hollaardt.

Het programma wordt feestelijk afgesloten met een hapje en een drankje.
Entree € 12,-. Inlichtingen: tel. 0487 53 1387 of brediusstichting@hetnet.nl
 
 

 
 
 
Rubriek Uitgaan, Muziek en Kunst