Nijmegen, 28 april 2008
Onder de noemer ‘Doe ’s gek, zet ‘m in ’n rek’ start de gemeente Nijmegen op 1 mei een campagne die de bereikbaarheid en leefbaarheid in het centrum voor fietsers en voetgangers moet verbeteren. De campagne vloeit voort uit de beleidsnotitie Fietsparkeren waar de gemeenteraad eind 2007 mee instemde. Onderdeel van die notitie is een pakket aan maatregelen dat de fietser beter moet faciliteren.
Nijmegen wil de binnenstad aantrekkelijker maken voor fietsers. Om die reden zijn in maart 800 fietsklemmen bijgeplaatst. Nieuwe borden verwijzen fietsers naar de twee gratis en bewaakte fietsenstallingen aan de Bisschop Hamerstraat en naast de Mariënburggarage.
Nu het aanbod van fietsklemmen beter op het aanbod is afgestemd, is er minder reden om de fiets buiten de klemmen te parkeren. Vanaf 1 juni zien de medewerkers van Bureau Toezicht daarom strenger toe op naleving van de regels voor fietsers in de binnenstad. Mensen die hun fiets tijdens de piektijden (maandag tot en met zaterdag en op koopzondagen tussen 12.00 uur en 17.00 uur; koopavonden tot 20.00 uur) niet in een klem stallen, lopen het risico dat hun tweewieler wordt verwijderd. De maand mei wordt door Bureau Toezicht benut om waarschuwingsstickers op foutgestalde fietsen te plakken en mensen op de gratis stallingen in de binnenstad te wijzen.
De gemeente past de strengere handhaving wel zo klantvriendelijk mogelijk toe. Begin juni gaat in samenwerking met BREED de Algemene Fietsafhandelcentrale (AFAC) van start. Dit van oorsprong Amsterdamse systeem garandeert onder meer een goede telefonische bereikbaarheid (op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur, zaterdag 8.00 tot 13.00 uur, op koopavond tot 19.00 uur) en ruime openingstijden (op werkdagen van 12.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur, op koopavond tot 19.00 uur).
Mensen kunnen vanaf begin juni op de dag van inname hun fiets ophalen in het centrum (Plein 44 nr. 128), daarna bij de centrale aan de Boekweitweg 4. Deze is goed bereikbaar met buslijn 8. Voorheen moesten fietseigenaren hun verwijderde tweewieler ophalen aan de Beurtvaartweg. Deze is echter minder goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De fiets thuis laten afleveren (tegen een vergoeding van 10 euro) behoort straks ook tot de mogelijkheden, net als het gratis graveren van de fiets. Op internet is straks te zien wat de status is van een verwijderde fiets: wie zijn framenummer weet kan straks op internet ziet of zijn fiets is ingenomen bij de AFAC. Dit geldt zowel voor verwijderde maar ook gevonden fietsen. De fietser moet wel meer gaan betalen voor het terugkrijgen van zijn fiets: €25 in plaats van €15.
Voor de campagne ‘Doe ’s gek, zet ‘m in ’n rek’ is een aantal middelen ontwikkeld: spandoeken, posters, freecards en flyers. Bewoners en bedrijven zijn per brief over de campagne en de wijziging van het fietsparkeren geïnformeerd. Op www.nijmegen.nl/naarnijmegen staat alle informatie over het nieuwe fietsparkeerbeleid. De website en het telefoonnummer van de AFAC worden in de loop van mei bekendgemaakt.
De beleidsnotitie Fietsparkeren is tot stand gekomen in overleg met vertegenwoordigers van de Fietsersbond, Milieudefensie Nijmegen, ondernemers in de Ziekerstraat, VBO, Bureau Toezicht en de wijkmanager.
Bron: Gemeente Nijmegen