CBK – Hendrik Valk reist door Gelderland

Hendrik Valk reist door Gelderland
 
Van 4 september t/m 28 september 2008

In het Centrum Beeldende Kunst Nijmegen is van 4 september tot en met 28 september een expositie van de in 1986 overleden Arnhemse kunstenaar Hendrik Valk te zien.
Valk werd vooral bekend door de sterke vereenvoudiging en stilering die hij toepaste in zijn werk dat daardoor doet denken aan dat van de kunstenaars van De Stijl als Van Doesburg en Mondriaan.
In het CBKNijmegen zijn met name veel landschappen en portretten te zien, genres waarin Hendrik Valk uitblinkt. In zijn heldere stijl met zwarte en witte vlakken, hier en daar verlevendigd met kleuren die soms rechtstreeks aan de inmiddels wereldberoemde kunst van de Stijl refereren, weet hij in een ogenschijnlijke eenvoud de werkelijkheid treffend weer te geven. De essentie zit soms in een minimaal lijntje.

Vanaf 1973, toen museumdirecteur Pierre Janssen voor het eerst een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Arnhemse gemeentemuseum organiseerde, kreeg Hendrik Valk museale erkenning.
Zijn werk, dat bij een eerste aanblik onmiskenbaar twintigste-eeuws is, heeft iets tijdloos en toegankelijks.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een speciale zeefdruk, getiteld “Naakt” (oplage 100) te koop. De zeefdruk werd gemaakt naar het schilderij “Naakt” dat Hendrik Valk maakte in 1963.
Ook is er werk van zijn hand opgenomen in de uitleencollectie van het CBKGelderland.

CBKNijmegen
Klein Mariënburg 24, 6511 PL, Nijmegen
Geopend op donderdag tot en met zondag van 12.00 – 17.00 uur.
www.cbkgelderland.nl