Censuur en kunst in Nederland – LUX, 8 okt

Nijmegen, 24 september 2008

Hoe vrij (blijvend) is kunst in Nederland?

Niet zo lang geleden leek binnen de kunstwereld alles mogelijk. Kunstenaars konden schijnbaar doen en laten wat ze wilden, zonder dat dit werkelijk gevolgen had. Er waren werken die zorgden voor maatschappelijke beroering, maar de verontwaardiging daarover leek wat plichtmatig. De meeste mensen haalden hun schouders op. Het was immers maar kunst.
 
Deze “alles moet kunnen” mentaliteit is niet meer vanzelfsprekend. Kunstenaars die zich hard uitspreken over de multiculturele samenleving, de islam of over Geert Wilders kunnen rekenen op stevige maatschappelijke kritiek. Zie bijvoorbeeld de consternatie rondom het werk van Tinkebel, Jonas Staal en Soreh Hera. Of meer recentelijk de affaires rondom de cartoonist Gregorius Nekschot en de tentoonstelling Be(com)ing Dutch in het van Abbe Museum (de protestmars tegen Zwarte Piet).
 
Het is de vraag in hoeverre deze voorbeelden met elkaar samenhangen. Gaat het inderdaad om incidenten, of is er meer aan de hand? Moeten we ons zorgen maken over de vrije positie van de kunst? Of is het juist te prijzen dat kunst eindelijk ook buiten de kunstwereld weer een gevoelige snaar weet te raken?

Een debat met bijdragen van Joost Zwagerman (schrijver en essayist), Thomas Mertens (hoogleraar Wijsbegeerte van de Rechtsgeleerdheid, RU), Bas van Stokkom (Centrum voor Ethiek, RU) en Xandra Schutte (hoofdredacteur Groene Amsterdammer). De gespreksleiding is in handen van Piet-Hein Peeters.

Woensdag 8 oktober / 20.00 uur / LUX Nijmegen / entree gratis / Reserveren kassa LUX: 0900-5894636
 
Rubriek Uitgaan