Nijmegen hijst regenboogvlag op Coming Out Day

Nijmegen, 9 oktober 2018

Nijmegen hijst regenboogvlag op Coming Out Day

Donderdag 11 oktober 2018 is Coming Out dag. De gemeente Nijmegen hangt dan de regenboogvlag uit om aandacht te vragen voor de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit. Wethouder Grete Visser doet de aftrap voor Coming Out Dag 2018. In aanwezigheid van leerlingen van basisschool Petrus Canisius hijst zij op 11 oktober om 8.30 uur de regenboogvlag op de St. Stevenstoren. De regenboogvlag hangt deze dag ook op andere plekken in de stad, zoals bij toegangswegen, scholen, wijk- en sportaccommodaties, sportverenigingen, winkeliers en dit jaar ook op de Nijmeegse Najaarskermis.

De regenboogvlag symboliseert dat iedereen uniek is en erbij hoort. Met het hijsen van de regenboogvlag op de St. Stevenstoren inspireert de gemeente inwoners, werknemers, scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties om open te staan voor diversiteit.

Acceptatie blijft nodig
Aandacht voor acceptatie van seksuele en genderdiversiteit blijft belangrijk. UIt landelijke cijfers blijkt dat 1 op de 5 lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgender personen – zowel volwassenen als jongeren – te maken heeft met scheldpartijen, pesterijen, seksueel geweld, bedreigingen, verstoting en fysiek geweld, thuis,op school, werk of op straat.

Nijmegen Regenboogstad
Coming Out dag is een Amerikaans initiatief uit 1988 om iedereen die nog ‘in de kast zit’ aan te moedigen zich niet langer schuil te houden. Sinds 2009 wordt 11 oktober ook in Nederland georganiseerd. De 53 Regenboogsteden tekenen op 12 oktober een convenant 2019-2022 waarmee zij opnieuw de ambitie uitspreken om het thema seksuele en genderdiversiteit zichtbaar te maken.

Activiteiten
Naast het hijsen van de vlag zijn er in Nijmegen verschillende activiteiten op 11 oktober . Voor een overzicht, zie de facebookpagina Coming Out Dag Nijmegen (www.facebook.com/CODNijmegen).

Bron Gemeente Nijmegen – Alles over Nijmegenwww.movisie.nl/sites/movisie.nl/files/2018-08/LHBTI-feiten-cijfers-2018.pdf