Concert vocaal ensemble Cappella Pratensis in het Kerkje Velp

Op zondagmiddag 18 december, aanvang 14.00 uur, verzorgt vocaal ensemble Cappella Pratensis een concert met oud-gregoriaanse kerkmuziek. Die middag staat het werk  Guillaume Dufay – Missa Ecce ancilla Domini – en gregoriaanse gezangen uit de Bossche Koorboeken op het programma De locatie is het Kerkje Velp, Pastoor Loefsweg 1 in Velp bij Grave. Kaarten reserveren kan via www.kunstinhetkerkje.nl.   

hm_cappella_pratensis_lr_05_04 uitsnede

De Adem uit de Hemel
‘De Aankondiging’ werd al vroeg beschouwd als één van de meest fascinerende mysteries van het christelijke geloof. Het verhaal, beschreven in het evangelie van Lucas, vertelt hoe de engel Gabriël aan de Maagd Maria aankondigt dat ze zwanger zal worden door de afflatus superi flamini, de adem uit de hemel.

Central in het programma van 18 december in het Kerkje in Velp staat de Missa Ecce ancilla Domini van Guillaume Dufay (1397-1474). Deze mis is gebaseerd op een hymne over het mysterie van ‘de Aankondiging’ en wordt vervlochten met gregoriaans en anonieme motetten uit de kostbare collectie van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in ‘s-Hertogenbosch.

Cappella Pratensis

Het vocale ensemble Cappella Pratensis specialiseert zich in de polyfone meesterwerken uit de 15e en 16e eeuw, in het bijzonder uit de Lage Landen. Staand rond een centrale muziekstandaard of projectiescherm zingt het ensemble uit facsimile-uitgaven van originele koorboeken, dus rechtstreeks uit de bron. Concerten worden grondig voorbereid en wetenschappelijk onderbouwd. Daarbij werkt Cappella Pratensis nauw samen met de Alamire Foundation, Internationaal centrum voor de studie van Muziek in de Lage Landen (Universiteit van Leuven).

Tot eind 2024 pakt Cappella Pratensis uit met het vijfjarenproject Bossche Koorboeken, waarin het ensemble de schitterende koorboekencollectie van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in ‘s- Hertogenbosch na eeuwen weer tot klinken brengt.

De zangers: Stratton Bull, Tim Braithwaite – superius, Korneel Van Neste – contratenor, Peter de Laurentiis – tenor, Marc Busnel – bassus en artistieke leiding: Stratton Bull. Voor meer informatie over onze exposities en concerten, kijk op www.kunstinhetkerkje.nl
__________________________________________________________________________________