Nijmegen, 13 maart 2009
Halima El Karouni stelt schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over hulp aan ondernemers die door de economische crisis in problemen dreigen te komen
~~~~
Nijmegen, 13 maart 2009
Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders
Van: Halima El Karouni en Rinus Janssen, PvdA-fractie
Betreft: Schriftelijke vragen conform artikel 39 van het reglement van orde
Onderwerp: Bijstandsfaciliteit voor zelfstandigen (Bbz)
Geacht college,
Als gevolg van de kredietcrisis dreigen veel ondernemers in financiële problemen te komen. Kredieten aan zelfstandigen worden door banken en andere financiële instellingen steeds minder verstrekt als gevolg van strengere criteria met betrekking tot de kredietwaardigheid. Daardoor zijn veel ondernemers genoodzaakt om personeel te ontslaan en in het ergste geval faillissement aan te vragen. Als het voortbestaan van een levensvatbaar bedrijf of zelfstandig beroep gevaar loopt, kan men dringend behoefte hebben aan bedrijfskapitaal. Nu bestaat er het Bureau Zelfstandigen van de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente Nijmegen (Besluit bijstand zelfstandigen, Bbz) dat in krediet- en bijstandsfaciliteiten voor ondernemers voorziet, indien zij aan de juiste voorwaarden voldoen.
De PvdA constateert dat juist in de huidige crisis het Bureau Zelfstandigen een belangrijke functie heeft: voor veel zelfstandigen die een levensvatbaar bedrijf hebben, maar in financieel noodweer verkeren kan het Bureau een oplossing bieden. Daarom stellen wij u de volgende vragen:
1. Bent u het met ons eens dat het nu -in de huidige economische crisis- van bijzonder groot belang is dat alle zelfstandigen die geen krediet meer bij banken kunnen krijgen op de hoogte zijn van de mogelijkheden van Bbz?
2. Bent u bereid om de bekendheid van deze voorziening te vergroten bij alle zelfstandigen, preventief en op het moment dat zij bij banken niet in aanmerking kunnen komen voor een krediet?
3. Zo ja, wat zijn de mogelijkheden die u in zou kunnen zetten?
Ons bereiken wisselende signalen over de instroom en de aanvraagperiode van de bijstandsfaciliteit van bureau zelfstandigen. Een aantal ondernemers heeft lang moeten wachten op de zekerheid of men in aanmerking zou komen voor bijstand op basis van de Bbz. Naast kapitaalbehoefte kunnen zelfstandigen vanwege inkomensproblemen ook een beroep doen op de periodieke Bbz uitkering als aanvulling op het inkomen tot de bijstandnorm.
Hoeveel zelfstandigen melden zich jaarlijks bij het Bureau Zelfstandigen voor bijstand?
Hoeveel aanvragen zijn er voor de periodieke Bbz uitkering en hoeveel kredietaanvragen?
Welk afhandelingstermijn hanteert de afdeling Bureau Zelfstandigen voor de periodieke Bbz uitkering en/of kredietaanvragen?
Wordt er onderscheid gemaakt tussen afhandeling van een aanvraag van een startende ondernemer met een Wwb/WW uitkering en een bestaande ondernemer die in financiële problemen verkeert?
Wat is het aantal kredieten dat daadwerkelijk wordt verstrekt ?
Bent u het met ons eens dat het snel afhandelen van de aanvragen Bbz van cruciaal belang is voor het personeel en de voortzetting van de onderneming/het beroep?
Ook ontvangen wij signalen dat er aan het urencriterium voor starters moeilijk te voldoen valt vanwege het feit dat kleine bedrijven door het jaar heen beginnen. Ook ZZP’ers werken in periodes dat er minder opdrachten zijn tijdelijk in loondienst. Het kabinet heeft al aangegeven het urencriterium (1225 uur) niet te gaan verlagen en stelt ter compensatie voor om in het Belastingplan 2009 de MKB-winstvrijstelling van 10% te verhogen naar 10,7%. Toch worden ondanks deze regeling starters en ZZP’ers nog steeds bedreigd daar zij te maken hebben met forse investeringskosten.
Bent u zich ervan bewust dat door dit strenge criterium veel starters en ZZP’ers niet in aanmerking komen voor een regeling?
Bent u bereid om voor starters en ZZP’ers die krediet of bijstand behoeven te kijken naar andere oplossingen?
Met vriendelijke groet,
Namens de PvdA-fractie,
Halima El Karouni en Rinus Janssen
Bron PvdA Nijmegen