Arnhem, 16 maart 2009
Economie Centraal Gelderland verder in het slob
Na de terugvallende economische prestaties in het laatste kwartaal van 2008, heeft de dalende tendens zich in het eerste kwartaal van 2009 voortgezet. Waar de economie van Centraal Gelderland het laatste kwartaal van 2008 nog beter presteerde dan landelijk, is de stemming nu snel omgeslagen en zijn de prestaties minder goed dan de landelijke. Dit blijkt uit COEN, de conjunctuurenquête Nederland die in het eerste kwartaal van 2009 is uitgevoerd.
Dalende resultaten
Ondernemers in Centraal Gelderland (regio Achterhoek, Stadsregio Arnhem Nijmegen en de Valleiregio), hebben de resultaten in de afgelopen maanden sterker zien verslechteren dan landelijk. Tweederde van de ondernemers vindt dat het economische klimaat is verslechterd. Zo kent een groot deel van de bedrijven een dalende omzet, een dalende export en een dalende winst. Door deze mindere prestaties is het vertrouwen afgenomen en verwacht men minder te investeren, te produceren en minder medewerkers nodig te hebben voor de bedrijfsvoering. Waar de ondernemers in het vierde kwartaal nog uitgingen van een betrekkelijk korte economische dip, is de verwachting inmiddels dat deze wat langer zal duren.
Een kwart van de ondernemers kent een dalende omzet (landelijk een derde). Met name de industrie, horeca en detailhandel hebben te maken met een lagere omzet dan het voorgaande kwartaal. De helft van de bedrijven bemerkt daarnaast een verslechtering van de winstgevendheid. Bijna de helft van de bedrijven verwacht personeel te moeten laten afvloeien. Rendement scoort iets minder somber. Negen op de tien ondernemers beoordeelt het rendement als voldoende tot goed.
Impact export
In Centraal Gelderland hebben we – door de bovengemiddelde handelsrelaties die er binnen het gebied met Duitsland zijn – bovengemiddeld last van de economische omstandigheden in Duitsland. 67% van de exporterende bedrijven in Centraal Gelderland exporteert naar Duitsland. Meer dan een derde van het bedrijfsleven in Centraal Gelderland heeft inmiddels een afname van de export gerealiseerd. Met name binnen de industrie en logistiek zijn de grootste klappen merkbaar. De dienstensector verwacht als enige sector een toename van de buitenlandse omzet.
Crisis
De belangrijkste productiebelemmerende factor voor het bedrijfsleven is de onvoldoende vraag naar de producten. De laatste tijd merken bedrijven dat ze moeilijker krediet kunnen verkrijgen (met name in de detailhandel en de bouw). Ook is het moeilijker voor bedrijven om het debiteurenrisico te verzekeren. Om de crisis het hoofd te kunnen bieden nemen bedrijven het meest vaak maatregelen door tijdelijk personeel af te stoten en investeringen uit te stellen.
Minder administratieve lasten door gezamenlijk conjunctuuronderzoek
De Conjunctuurenquête Nederland (COEN) is de opvolger van de ERBO, de voormalige conjunctuurenquête van de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel, VNO-NCW, MKB Nederland, EIB en CBS hebben gezamenlijk de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) geïnitieerd, opgebouwd rondom bestaande maandenquêtes van CBS en EIB. Dit onderzoek brengt vier keer per jaar de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen in het Nederlandse bedrijfsleven in kaart, uitgesplitst naar regio en bedrijfstak. Door de intensieve samenwerking dalen de administratieve lasten in verband met deze conjunctuurenquêtes met een kwart, terwijl de kwaliteit van de statistiek verbetert en de onderzoekskosten dalen.
Bron Kamer van Koophandel Centraal Gelderland
www.kvk.nl