Cultuursubsidies gericht op samenwerking in de stad

Nijmegen, 30 november 2012

Inzet cultuursubsidies gericht op samenwerking in de stad

Afgelopen juni werd de nieuwe cultuurvisie vastgesteld door de gemeenteraad. Deze visie focust op talentontwikkeling, experiment en excellentie. Dat wil de gemeente bereiken door alle organisaties in de stad in toegankelijke culturele ketens te organiseren.

Tijdens het cultuurvisietraject zijn door veel deelnemers opmerkingen gemaakt over de wijze waarop de instellingen invulling geven aan de cultuursector in stad. Deelnemers gaven aan dat de samenwerking kon verbeteren. Positief geformuleerd: samen kunnen we meer. Daarom legt het college in de uitvoering van die cultuurvisie een verantwoordelijkheid voor samenwerking bij ketenintendanten.

De intendanten gaan talent ontdekken en een podium geven en moeten goede aansluiting zoeken met het culturele veld. De gemeente zal die instellingen aanspreken op hun procesrol en verwacht dat ze concreet meedenken met organisaties in de stad, zoeken naar verbindingen en de Nijmeegse cultuursector versterken. En met kunstenaars en overige culturele organisaties op zoek gaan naar excellentie, experimentele kunst tonen en kunst en cultuur sterker verankeren in de stad. Kortom meewerken aan de in de Cultuurvisie vastgelegde speerpunten, die door de deelnemers aan het cultuurvisietraject zijn aangegeven.

Om te kijken of ze dit goed doen zullen de culturele instellingen worden onderzocht. De gemeente kiest voor een peer-review, externe deskundigen spreken in een toegankelijke en transparante procedure een oordeel uit over het product en de manier waarop het product in de ketens tot stand komt.

Subsidiëring
Het culturele veld kende een groot aantal subsidieregelingen. Dat is nu teruggebracht tot twee.
Het subsidiehuis voor de meerjarige regelingen en de regeling voor culturele initiatieven. Die regeling wordt in de eerste helft van 2013 ontwikkeld.

Voor veel partijen betekent deze wijziging onzekerheid. In het subsidiehuis wordt aangegeven met welke partijen het college in overleg gaat voor structurele vierjarige ondersteuning. Partijen die hier niet tussen zitten, ontvangen vanaf 2014 geen structurele subsidie meer. Wel kunnen zij een beroep doen op de nieuwe initiatievenregeling. Met deze nieuwe regeling ondersteunt de gemeente activiteiten in de lijn van de speerpunten uit de cultuurvisie. Alle disciplines van kunst en cultuur kunnen aanvragen indienen. De gemeente wil hierdoor vernieuwing stimuleren.

Bezuiniging
Voor de grote instellingen ligt er een hoge ambitie en tegelijkertijd moet er met minder geld uitgekomen worden. De bezuiniging op de cultuurbegroting van € 17,3 miljoen in 2014 naar € 16,5 miljoen in 2016 is fors. Binnen die budgettaire kaders leggen burgemeester en wethouders nu op hoofdlijnen voorstellen voor aan de gemeenteraad die in de cultuurvisie tot stand zijn gekomen.

Bron Gemeente Nijmegen  –  Alles over Nijmegen

Nijmegen, 20 maart 2012

Cultuurvisie #cv024: ‘Werken in ketens’

Grotere culturele podia in Nijmegen als verbindende schakel binnen de vijf culturele ketens in de stad, eenvoudiger subsidieregels, speciale toelages voor veelbelovende Nijmeegse kunstenaars, en een Nijmeegs cultuurfonds. Deze en andere maatregelen moeten zorgen dat cultuur in Nijmegen voor iedereen toegankelijk is, dat talenten zich kunnen ontwikkelen tot kunstenaars van hoog niveau, dat er meer ruimte komt voor experimentele en excellente kunst, en dat kleine cultuurmakers beter ondersteund worden.

Dat is kort samengevat de strekking van de concept kunst- en cultuurvisie #cv024. Andere doelstellingen van het nieuwe cultuurbeleid zijn: betere regionale afstemming en meer bekendheid voor Nijmegen als culturele hoofdstad van Oost-Nederland. De nota is vandaag vrijgegeven voor inspraak.

Culturele ketens
De rode draad van #cv024 is dat het Nijmeegse cultuurbeleid voortaan 5 culturele ketens onderscheidt die de gemeente wil versterken: muziek, film & nieuwe media, theater & dans, beeldende kunst, literatuur. Binnen die ketens krijgen de grote culturele instellingen (Keizer Karel Podia, Bibliotheek, Lindenberg, Doornroosje, LUX en Museum het Valkhof) de rol van ‘ketenintendant’. Dit betekent dat de gemeente verwacht dat ze een voortrekkersrol vervullen bij het ontstaan van nieuwe initiatieven in de stad, en meer gaan samenwerken met andere cultuurmakers binnen hun keten. Zo dienen ze een podium te bieden aan de vele Nijmeegse amateurgezelschappen, moeten ze een actieve rol vervullen in het realiseren van kunst- en cultuureducatie, en lokaal talent ontdekken. De instellingen worden daarom niet langer alleen afgerekend op het aantal voorstellingen dat ze programmeren, maar ook op de rol die ze vervullen als verbindende schakel en facilitator binnen hun eigen keten. Op het terrein van amateurkunst en kunst- en cultuureducatie neemt De Lindenberg een speciale positie in. Deze instelling vormt de basis voor amateurkunst en kunst- en cultuureducatie binnen alle 5 ketens.

Het nieuwe beleid sluit aan op het culturele profiel van Nijmegen dat samen met de stad is opgesteld, en dat gelijkenis vertoont met het profiel van Berlijn:
Nijmegen is een tolerante en eigenwijze stad
Kunst en cultuur in Nijmegen zijn toegankelijk
Nijmegen is een springplank en kweekvijver voor jong talent

Co-creatie: meer dan 1000 Nijmegenaren gaven de nota vorm
De nieuwe cultuurvisie is door middel van co-creatie tot stand gekomen. In oktober 2011 is de gemeente samen met de stad op experimentele wijze begonnen met het opstellen van een nieuw kader voor het kunst- en cultuurbeleid in de stad. Op de website nijmegen.nl/cultuurvisie, maar ook via sociale media als Facebook en Twitter konden deelnemers hun mening geven over kunst en cultuur in Nijmegen. Meer dan 1000 Nijmegenaren hebben input geleverd. Deze input werd verwerkt in concept-teksten waar de deelnemers vervolgens weer op konden reageren.

Offline konden Nijmegenaren ook meepraten: zo was er een debatavond in LUX en stond wethouder Beerten op marktkramen in de binnenstad en winkelcentrum Dukenburg. Mensen die via sociale media aangaven met de gemeente in gesprek te willen, werden actief opgezocht. Alle input is in de eerste maanden van 2012 verwerkt tot #cv024, de concept kunst- en cultuurvisie voor de periode 2012-2016.

Inspraak
De komende 6 weken kan iedereen die dat wil zijn mening geven over de nota. Iedereen die is geabonneerd op de Cultuurvisie-nieuwsbrief krijgt een digitaal exemplaar. Ook wordt via sociale media gewezen op de inpraakprocedure. De concept-nota is ook te vinden op www.nijmegen.nl/cultuurvisie en ligt ter inzage bij de informatiebalie in de Stadswinkel. Op basis van de reacties wordt de nota definitief vastgesteld, en ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

Bron Gemeente Nijmegen  –  Alles over Nijmegen