Cycling out of poverty – projecten in Afrika

nijmegen-week-vooruitgang-15-sept-07-timeless_0004001.jpg
Wethouder Jan van der Meer  bij de stand van Cycling out of Poverty,
op zaterdag 15 september 2007, tijdens de start van de Week van de Vooruitgang

September 2007

Stichting Cycling out of poverty
Cycling out of poverty is een stichting die geld inzamelt voor fiets”microkrediet”projecten in Afrika. Veel arme Afrikanen hebben geen geld om een fiets te kopen maar wel een visie over hoe ze een fiets zouden kunnen gebruiken om geld te verdienen. Deze mensen kunnen bij één van onze Afrikaanse partnerorganisaties aankloppen voor een door Cycling out of poverty-gesubsidieerde fiets die ze in termijnen kunnen afbetalen. Zij ontvangen de fiets bij de eerste aanbetaling zodat ze de fiets kunnen gebruiken om geld te verdienen en zo de fiets af te betalen en zelf op te klimmen uit de armoede.

Meer…. Afrikaanse vrouwen en kinderen lopen dagelijks met vele kilo’s water en sprokkelhout op hun hoofd. Dit is een tijd- en energierovende klus. Een fiets kan de vicieuze cirkel van armoede doorbreken en vrouwen de kans bieden om uit de armoede op te klimmen. Met een fiets kunnen ze meer producten naar de markt brengen, vaker naar de markt gaan en meer tijd op het land werken, met als resultaat net iets meer inkomen te genereren. Het is ongelooflijk dat iets wat in Nederland toch zo gewoon is zoals een fiets, in Afrika een wereld van verschil kan maken…

Cycling out of poverty selecteert en begeleidt de Afrikaanse partnerorganisaties. De Afrikaanse partnerorganisaties zorgen voor de fietsen (kopen ze op de lokale markt), het selecteren en trainen van de beneficiaries (de vrouwen krijgen een dag lang een training waarin ze een plan maken hoe ze de fiets gaan gebruiken om geld te verdienen, en waarin ze een huishoudboekje leren bijhouden en wat basiskennis krijgen van fietsonderhoud en -reparatie), het uitgeven van de fietsen en het innen van de afbetalingen.

Op dit moment hebben we 3 projecten opgezet: in Oeganda (in een voormalig oorlogsgebied) en in Burkina Faso en Ghana (in rurale gemeenschappen). Onze droom is dat de projecten nog lang kunnen blijven draaien op het startkapitaal wat Cycling out of poverty ze verschaft. Immers, het geld waarmee de beneficiaries de fietsen afbetalen komt weer terug in de lokale organisatie en daar worden weer nieuwe fietsen van gekocht. Op deze manier willen we arme mensen de kans geven om uit de armoede op te klimmen, of eigenlijk, te fietsen!

Meer informatie op: www.cyclingoutofpoverty.com