Dar gaat voor een frisse en duurzame Vierdaagseweek!

Elke Vierdaagseweek werken Dar-medewekers hard om pleinen en straten schoon en fris te houden tijdens de 4Daagse en Vierdaagsefeesten. 2022 was de schoonste Vierdaagse ooit. Onder andere door de start van de circulaire beker. Ook dit jaar streeft Dar naar een schone Vierdaagseweek en dit evenement samen met zijn partners steeds verder te verduurzamen. Hoeveel medewerkers in deze week het werk doen en hoe en wanneer Dar  containers, wagens en ploegen inzet, leest u in de bijgevoegde cijfers en weetjes.

20230713 Dar Vierdaagseweek - fotograaf Linde Dorenbos (2)
Fotograaf Linde Dorenbos

Samen werken aan een frisse en duurzame Vierdaagseweek
Elk jaar gaat Dar weer voor het nóg sneller, schoner, frisser, duurzamer en beter werk doen. Met medewerkers die zich een week lang extra inzetten om dit voor elkaar te krijgen. Zo draagt Dar bij dat iedereen fris kan lopen, feesten, werken en bewegen tijdens de Vierdaagsefeesten en -marsen. Bezoekers kunnen zelf ook meehelpen om afval op de grond te voorkomen: gooi jouw afval in de afvalbakken en breng jouw beker naar de bar. Dan zorgt Dar voor de recycling voor nieuwe bekers.

Goede resultaten bekersysteem 2022: 58% volledig gerecycled

Sinds de Vierdaagsefeesten van 2022 kunnen alle gebruikte bekers op de Vierdaagsefeesten hoogwaardig gerecycled worden tot nieuwe bekers. Met dit bekersysteem werken we aan minder plastic verspilling en schonere feesten. In 2022 zamelde Dar meer dan 20.000 kilo plastic bekers apart in. Hier kunnen 2,4 miljoen nieuwe bekers van worden gemaakt. Een uitdaging is om ervoor te zorgen dat ook de laatste beker van de avond niet op de grond belandt. Daarvoor wordt onder meer extra publiekscommunicatie ingezet. In 2024 wordt het verplicht om 75% van de bekers te recyclen. Het zou prachtig zijn om dat in 2023 al te halen!  Het resterende afval wordt nagescheiden zodat er vervolgens maximale grondstoffen uit het restafval worden gehaald.

Ook naast en na de Vierdaagsefeesten gaat alles door

In de Vierdaagseweek haalt Dar, met uitzondering van oud papier (op sommige plekken), ook ‘gewoon’ het afval op en hebben de milieustraten aangepaste openingstijden. En ook ná de 4Daagse staat Dar klaar. Op de Vierdaagsevrijdag is de Via Gladiola in een paar uur na de laatste wandelaar alweer ‘gewoon’ schoon en bereikbaar. Om 5 uur ’s ochtends op zaterdag 23 juli start in de binnenstad de grote schoonmaak. Door afbouw van podia kan Dar niet direct overal bij. Ook hierbij geldt: hoe minder afval op de grond belandt, hoe sneller het weer schoon is in de binnenstad van Nijmegen.

Dar wenst alle wandelaars en feestgangers een fantastische week! Laten we er samen weer een mooie, schone, frisse en ook duurzame Vierdaagseweek van maken.

Meer informatie

Meer informatie over de Vierdaagse en afval is te vinden op www.dar.nl/vierdaagse.