Historische optocht tijdens Vierdaagsefeesten

Nijmegen, 12 juli 2007

Bij de start van de Hypotheek Visie Vierdaagsefeesten organiseert Dar Holding NV in samenwerking met de brancheorganisatie voor afval en reiniging een unieke historische optocht van huisvuil- en reinigingsvoertuigen vanaf circa 1900 in de oudste stad van Nederland: Nijmegen!

Op zondag 15 juli 2007 is er een unieke optocht te zien in het centrum van Nijmegen, de oudste stad van Nederland.
De optocht bestaat uit circa 50 voertuigen, die de geschiedenis van ruim 100 jaar afvalinzameling, reiniging en winterdienst in beeld brengt. Zo zijn opgenomen in de optocht onder andere de Ratelaar, diverse handkarren, paardenwagens en gemotoriseerde huisvuilwagens, die fraai gerestaureerd zijn. De optocht wordt besloten met diverse hedendaagse voertuigen, die prachtig in beeld brengen welke ontwikkeling deze branche in 100 jaar heeft doorgemaakt.
Diverse regionale collega-bedrijven van Dar hebben hun medewerking toegezegd, waaronder AVRI, Gemeente Utrecht, RMN Soest en GRM Maasland.

De gemotoriseerde optocht start omstreeks 13.00 uur vanaf het terrein van Dar aan de Kanaalstraat 401 te Nijmegen, waarbij de langzame voertuigen ingevoegd worden op het Plein 1944. Vandaar gaat de gehele optocht via de Augustijnenstraat, de Burchtstraat en de Voerweg naar de Waalkade, alwaar ter hoogte van het Holland Casino de voertuigen door een spreekstalmeester worden omschreven. Tenslotte worden de voertuigen opgesteld aan de Waalkade ter bezichtiging. Omstreeks 16.30 uur vertrekken de voertuigen weer naar Dar.

De optocht is door Dar ook aangegrepen om haar relaties te fêteren. Daartoe is het grootste partyschip van de Benelux, de Ocean Diva ingezet. Op deze boot kunnen de ruim 600 relaties van Dar de optocht vanaf het schip (dat overigens afgemeerd blijft) onder het genot van een drankje en hapje gadeslaan.
Voor Nijmegen voegt de optocht een extra dimensie toe aan "Oudste Stad van Nederland", terwijl tegelijk de Vierdaagsefeesten een waardig begin krijgen.

De optocht wordt georganiseerd in het kader van het 100-jarig bestaan van de brancheorganisatie NVRD, de vereniging voor afval- en reinigingsmanagement, die in 1907 werd opgericht als Nederlandse Vereniging van Reinigingsdirecteuren.
De optocht wordt in 5 steden georganiseerd.
Op 22 september 2007 wordt de viering van het 100-jarig bestaan publiek besloten met een Open Dag van de afval- en reinigingsbranche.