De Iconen van National Geographic – Expositie

De Iconen van National Geographic

Afrika Museum Berg en Dal | t/m 31 januari 2016

Al jaren zet National Geographic de toon als het gaat om fotografie. Of het nu indrukwekkende oorlogsverslaggeving is of prachtige natuurfotografie, de foto’s grijpen je aan en soms laten ze je nooit meer los. Want wie kent het beeld van het Afghaanse meisje met de indringende oogopslag van Steve McCurry niet? Deze foto is zelfs uitgeroepen tot ‘de Mona Lisa van de fotografie’! Deze foto, samen met ruim 70 andere fotografische parels van National Geographic zijn tot en met 31 januari 2016 te zien in het Afrika Museum onder de naam ‘De Iconen van National Geographic’.

70 werken, 10 fotografen
De tentoonstelling omvat ruim 70 werken van 10 fotografen. Het werk van Frans Lanting, Steve McCurry, David Doubilet, Michael Yamashita, Joel Sartore, Jodi Cobb, Michael Nichols, Chris Johns, Annie, Griffiths en Paul Nicklen is in het Atrium van het Afrika Museum te zien. De foto’s zijn niet alleen mooi om naar te kijken maar roepen ook emoties als verbazing, ontroering, bewondering en ontzag op.

Steve McCurry en het Afghaanse meisje
Een vluchtelinge met een intense blik, bekend als het ‘Afghaanse meisje’. Steve McCurry fotografeerde haar in 1984 in een vluchtelingenkamp in Pakistan. Toen hij haar in 2002 weer opspoorde, wist de wereld eindelijk haar naam: Sharbat Gula. Van deze ontmoeting is een documentaire gemaakt die ook te zien is in de tentoonstelling.

De enige Nederlandse fotograaf
Frans Lanting is de enige Nederlandse fotograaf van wie er werk in deze tentoonstelling te zien is. Hij werkt in verschillende delen van de wereld en verwierf grote bekendheid met zijn indrukwekkende natuuropnames. Hij legt de grootsheid en kwetsbaarheid van de natuur vast en is gefascineerd door afgelegen en ontoegankelijke gebieden. “Als ik balanceer in een boomtop terwijl het onweert of als ik word belaagd door een zwerm wespen, dan ben ik in mijn element”.

Verwacht: Rhythm & Roots
Vanaf 20 november is de nieuwe tentoonstelling Rhythm & Roots te zien in het Afrika Museum. Deze tentoonstelling vertelt over de oorsprong van diverse muziekgenres. Van veel van deze genres ligt de oorsprong in Afrika. Middels een muzikale tijdlijn komt de bezoeker van alles te weten over o.a. blues, jazz, soul, mbalax en hip hop. Maak kennis met de muzikale helden van vroeger en van nu. Luister naar muziek, beleef historische concerten en bewonder o.a. het leren jasje van Elvis en de gitaren van Jimi Hendrix en Chuck Berry!

Kijk voor het volledige programma op www.afrikamuseum.nl

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Openingstijden:
– maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
– zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur