De kracht van het beeld – NRC lux, feb-mei

Nijmegen, 20 januari 2010

De kracht van het beeld (Nijmegen)

Lezingenreeks in Rotterdam, Amsterdam of Nijmegen.
Periode februari-mei 2010


De Nederlandse fotografie staat volop in de belangstelling. Fotografen als Anton Corbijn, Ed van der Elsken, Inez van Lamsweerde, Rineke Dijkstra en Erwin Olaf zijn een begrip in binnen- en buitenland. Intussen dient een hele nieuwe generatie getalenteerde fotografen zich aan. NRC Handelsblad en het Nederlands Fotomuseum presenteren u een reeks van zeven lezingen, waarin experts verschillende aspecten van de Nederlandse fotografie belichten.

Thema’s van de lezingen

1. Geschiedenis van de Nederlandse fotografie
Flip Bool, lector fotografie AKV/St. Joost en verantwoordelijk voor de collectieaankopen van het Nederlands Fotomuseum, vertelt over de geschiedenis van de Nederlandse fotografie. Een eerste verkenning.

2. De stad
Vanaf het begin van de fotografie is de stad het werkterrein voor veel fotografen. Anneke van Veen, curator fotografie bij het Stadsarchief Amsterdam, laat zien op welke manieren fotografen de stad hebben verbeeld: van Jacob Olie tot Frank van der Salm.

3. Reclamefoto’s, de verbeelding verbeeldt
Pim Milo, publicist en voormalig directeur Saatchi & Saatchi, praat u bij over de ontwikkelingen in de reclamefotografie, van analoge fotografie met handretouche en –montage tot de digitale manipulatie.

4. Foto’s verzamelen
Willem Diepraam, verzamelaar, taxateur fotografie en voorheen fotograaf, duidt de fotografiemarkt. Steeds meer mensen verzamelen foto’s. Wordt de fotografie steeds meer onderdeel van de kunstmarkt? Hoe ontwikkelen de prijzen zich en hoe speel je daar als (beginnend) verzamelaar op in?

5. Er is meer dan kunst
Hans Aarsman, voorheen fotograaf en bekend om zijn beschouwingen over fotografie praat u bij over gebruiksfotografie, het grootste deel van het totale fotoaanbod. Wat is de betekenis van dit soort fotografie, zeker nu zij zelfs is doorgedrongen tot de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam?

6. Razende reporters
Met de opmars van het internet en de beeldcultuur, de komst van de burgerjournalist en de economische crisis is de fotojournalistiek volop in beweging. Verdwijnt er een belangrijke vorm van fotografie of liggen er nieuwe kansen? Frits Gierstberg is hoofd tentoonstellingen bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

7. Fotoboeken
Frido Troost, directeur Instituut voor Concrete Materie in Haarlem en voormalig docent fotografie aan de Rietveld Academie, vertelt u alles over fotoboeken. Het fotoboek is hét middel voor de fotograaf om zijn werk te presenteren. Tevens voer voor verzamelaars.

Meer informatie op NRC lux:
http://www.nrclux.nl/De-kracht-van-het-beeld-Nijmegen/nl/product/280407/