Ruim 50 ideeen voor fabrieksgebouw De Vasim

Nijmegen, 16 mei 2008
 
De oproep van de gemeente Nijmegen om met ideeën voor de toekomstige invulling van het Vasim-gebouw in Nijmegen-West te komen, heeft 56 uiteenlopende inzendingen opgeleverd. De gemeente gebruikt de ideeën als inspiratiebron bij de aanbesteding van het fabriekspand.

De ideeën zijn afkomstig van zowel professionals als niet-professionals, jongeren en volwassenen. Ze variëren van een vrijetijdsfabriek en een interreligieus leerhuis tot een hightech bioscoop en een marktplaats voor de creatieve industrie. Ook pleit een aantal deelnemers voor de voortzetting van het huidige gebruik van het gebouw door Cultuurspinnerij De Vasim.

De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury en door een publieksjury. De vakjury bestaat onder meer uit architecte en toekomstig rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol en de Nijmeegse schoendesigner Jan Janssen. Omdat de wedstrijd niet bedoeld is voor het bepalen van de feitelijke invulling, worden de inzendingen niet getoetst op financiële haalbaarheid. Het publiek kan nog tot en met vrijdag 23 mei een stem uitbrengen op één van de inzendingen tijdens de Vasimexpositie in de centrale vestiging van de Openbare bibliotheek Nijmegen (Mariënburg 29). De prijsuitreiking is op zaterdag 24 mei van 10.00 tot 11.00 uur bij de bibliotheek.

De ingediende ideeën worden gebundeld en ter inspiratie meegegeven aan de marktpartijen die meedoen in de aanbestedingsprocedure van de Vasim. Deze start naar verwachting na de zomervakantie.

De Vasim is een oude vliegasfabriek in Nijmegen-West. Het gebouw ligt aan de rand van het Waalfront, het bedrijventerrein dat wordt omgevormd tot een woonwijk. De Vasim ligt direct langs het tracé van de toekomstige Stadsbrug. In verband met deze projecten is het gebouw in 2001 door de gemeente aangekocht. In het toekomstige Nijmegen-West zal het Vasim-gebouw een centrale positie innemen tussen de woonwijken Waalfront en Waterkwartier, de nieuwe Stadsbrug en het bedrijventerrein. Vanwege deze ligging en zijn monumentale karakter wil de gemeente dat het gebouw behouden blijft en een aansprekende invulling krijgt. Vanwege de unieke kwaliteiten van het gebouw denkt het college aan een functie met een uitstraling op landelijk niveau. Het gebouw moet in de toekomst ook een grote aantrekkingskracht op het publiek gaan uitoefenen. Vanaf 2010 moet het pand een commerciële exploitatie krijgen, met een gedeeltelijk culturele invulling.

Bron: Gemeente Nijmegen